نشست قضایی شماره 1399-7555

نشست قضایی شماره 1399-7555

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7555


کد نشست:
1399-7555

تاریخ برگزاری:
1398/10/11

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر زرندیه

موضوع:
اظهار نظر دادگاه راجع به قرار عدم صلاحیت دادسرا بدون اعلام اعتراض نسبت به آن

پرسش:
چنانچه در رسیدگی به پرونده ای در دادسرا راجع به قسمتی از موضوع قرار منع تعقیب صادر شود و در خصوص قسمتی دیگر قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست صادر شود و پس از ارسال پرونده به دادگاه دادگاه راجع به کل پرونده عقیده به عدم صلاحیت داشته باشد آیا می تواند راجع به قسمتی که منتهی به منع تعقیب شده اظهار نظر نماید؟

نظر هیئت عالی:
نفوذ قانونی قرار عدم صلاحیت دادگاه صرفا در خصوص آنچه که در ادعا نامه دادستان آمده می باشد و نسبت به بخشی از اتهام که قرار منع پیگرد صادر شده فاقد اثر است.

نظر اکثریت:
مطابق مواد 306 335 و 340 قانون آیین دادرسی کیفری دادگاه صرفا در خصوص جرایم تعزیری درجه 7 و 8 و جرایم منافی عفت و در موارد صدور کیفرخواست ادعای شفاهی دادستان یا صدور قرار جلب به دادرسی توسط دادگاه می تواند وارد رسیدگی شود و اظهار نظر نماید و هر چند دادگاه مرجع عالی نسبت به دادسرا است اما این رابطه صرفا در حدود قانون وجود دارد. وقتی قرار منع تعقیب صادر و قطعی شده باشد این قسمت از پرونده مختومه است و اصلا در دادگاه مطرح نشده تا بتواند راجع به آن اظهار نظر نماید یا وظایف نظارتی را اعمال کند. هر گاه پرونده با صدور کیفرخواست به دادگاه ارجاع شود وفق ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری دادگاه میتواند اقدامات مختلفی انجام دهد. همچنین اگر پس از صدور قرار منع تعقیب پرونده با اعتراض شاکی در دادگاه مطرح شود وفق ماده 274 دادگاه می تواند نقایص را اعلام نماید. در غیر موارد یاد شده پرونده ای برای اظهار نظر در دادگاه وجود ندارد. آنچه در رویه قضایی به عنوان اظهار نظر ارشادی مرسوم شده ناظر به مواردی است که ارشاد دادگاه واجد اثر باشد اما اظهار نظر دادگاه راجع به منع تعقیب در حالتی که قرار نیست پرونده به دادسرا برگردد تا بازپرس از نظر دادگاه و ایراد وارده مطلع شود اثری ندارد و بی فایده است. ضمن اینکه این اظهار نظر تاثیری برای مرجع صالح نیز ندارد و آن مرجع حتی اگر قرار منع تعقیب را اشتباه تشخیص دهد راسا نمیتواند اقدامی در خصوص آن انجام دهد.

نظر ابرازی:
با توجه به اینکه دادگاه نسبت به دادسرا مرجع عالی است و تکلیف نظارت بر حسن اجرای قانون در مرجع تالی را دارد و همچنین از این باب که کل پرونده اعم از قسمتی که راجع به آن قرار منع تعقیب صادر شده و قسمتی که در خصوص آن قرار جلب به دادرسی صادر شده تواما به دادگاه ارسال می شود چنانچه منع تعقیب بدون صلاحیت قانونی صادر شده باشد دادگاه مکلف است این نکته را گوشزد نماید تا وظایف نظارتی خود را انجام داده باشد و همینطور توجه مرجع ذی صلاحی را که پرونده برای آن ارسال می شود به این موضوع جلب نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 306 ـ به جرایم منافی عفت به طور مستقیم در دادگاه صالح رسیدگی می شود. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ منظور از جرایم منافی عفت در این قانون جرایم جنسی حدی همچنین جرایم رابطه نامشروع تعزیری مانند تقبیل و مضاجعه است. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 306 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 274 ـ دادگاه در صورتی که اعتراض شاکی به قرار منع یا موقوفی تعقیب را موجه بداند آن را نقض و قرار جلب به دادرسی صادر می کند. در مواردی که به نظر دادگاه تحقیقات دادسرا کامل نباشد بدون نقض قرار می تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات کند. موارد نقص تحقیق باید به تفصیل و بدون هرگونه ابهام در تصمیم دادگاه قید شود. در صورت نقض قرار اناطه توسط دادگاه بازپرس تحقیقات خود را ادامه می دهد.

مشاهده ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 86 ـ در غیر جرایم موضوع ماده (302) این قانون چنانچه متهم و شاکی حاضر باشند یا متهم حاضر و شاکی وجود نداشته یا گذشت کرده باشد و تحقیقات مقدماتی هم کامل باشد دادستان می تواند راسا یا به درخواست بازپرس با اعزام متهم به دادگاه و در صورت حضور شاکی به همراه او دعوای کیفری را بلافاصله بدون صدور کیفرخواست به صورت شفاهی مطرح کند. در این مورد دادگاه بدون تاخیر تشکیل جلسه می دهد و به متهم تفهیم می کند که حق دارد برای تعیین وکیل و تدارک دفاع مهلت بخواهد که در صورت درخواست متهم حداقل سه روز به او مهلت داده می شود. تفهیم این موضوع و پاسخ متهم باید در صورت مجلس دادگاه قید شود. هرگاه متهم از این حق استفاده نکند دادگاه در همان جلسه رسیدگی و رای صادر می کند و اگر ضمن رسیدگی انجام تحقیقاتی را لازم بداند آنها را انجام و یا دستور تکمیل تحقیقات را به دادستان یا ضابطان دادگستری می دهد. اخذ تامین متناسب از متهم با دادگاه است. شاکی در صورت مطالبه ضرر و زیان می تواند حداکثر ظرف پنج روز دادخواست خود را تقدیم کند و دادگاه می تواند فارغ از امر کیفری به دعوای ضرر و زیان رسیدگی و رای مقتضی صادر نماید.

مشاهده ماده 86 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 335 ـ دادگاههای کیفری در موارد زیر شروع به رسیدگی می کنند: الف ـ کیفرخواست دادستان ب ـ قرار جلب به دادرسی توسط دادگاه پ ـ ادعای شفاهی دادستان در دادگاه

مشاهده ماده 335 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد مذکور در بند (الف) چنانچه اصحاب دعوی حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورتیکه اصحاب دعوی حاضر نباشند یا برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان درخواست مهلت کنند دادگاه با اخذ تامین متناسب از متهم وقت رسیدگی را تعیین و مراتب را به اصحاب دعوی و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند ابلاغ می کند.

مشاهده ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 341 ـ هرگاه پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارجاع شود دادگاه مکلف است بدون تعیین وقت رسیدگی حداکثر ظرف یکماه پرونده را بررسی و چنانچه خود را صالح به رسیدگی نداند یا مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب تشخیص دهد حسب مورد اتخاذ تصمیم کند. همچنین در صورتی که دادگاه تحقیقات را ناقص بداند یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد دادگاه با ذکر دقیق موارد تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوط درخواست یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات می کند. در مورد اخیر و همچنین در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه باید طبق مقررات مربوط صورت گیرد.

مشاهده ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM