نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/06/11

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
لزوم رفع نقص و تکمیل تحقیقات در موارد اختلاف بین بازپرس و دادستان

پرسش:
در صورت اختلاف بین بازپرس با دادستان (یا دادیار اظهارنظر) آیا دادگاه می تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوطه بخواهد یا مکلف است با توجه به تحقیقات صورت گرفته حل اختلاف نماید؟

نظر هیئت عالی:
مستنبط از مواد 274 و341 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 اینست که دادگاه در مقام حل اختلاف بین دادستان و بازپرس چنانچه تحقیقات را ناقص بداند با صدور قرار نقص تحقیقات می تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد یا خود راسا در مقام رفع نقص برآید.

نظر اکثریت:
در خصوص اینکه هرگاه بین بازپرس و دادستان اختلاف واقع شود و پرونده جهت حل اختلاف به دادگاه صالح ارسال شود دادگاه می تواند تکمیل تحقیقات را بخواهد چراکه با توجه به عمومات قانون آیین دادرسی کیفری زمانی دادگاه صالح می تواند حل اختلاف کند که پرونده کامل باشد و زمانی که از نظر دادگاه پرونده ناقص باشد حل اختلاف معنی پیدا نمی کند و در صورتی هم که دادگاه چنین کاری بکند مطابق با انصاف و عدالت نمی باشد. همچنین مواد273 و 275 قانون آیین دادرسی کیفری مقرر می دارند که هرگاه به نظر دادگاه تحقیقات کامل نباشد تکمیل آن را از دادگاه می خواهد که این مقرره بصورت مطلق و کلی بیان شده است.

نظر اقلیت:
همچنین نظر دیگری وجود دارد مبنی بر اینکه با توجه به متن و مفاد مواد271 و 273 قانون آیین دادرسی کیفری جلسه دادگاه در وقت فوق العاده و بدون تشکیل جلسه رسمی می باشد همچنین مطابق با ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری اختیار دادگاه در تکمیل تحقیقات زمانی است که پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارسال شده باشد که در این موارد دادگاه می تواند در فرجه یک ماهه از زمان ارسال پرونده آن را برای تکمیل تحقیقات به دادسرای مربوطه اعاده نماید لذا در مواردی که پرونده برای حل اختلاف یه دادگاه ارسال می شود دادگاه نمی تواند درخواست تکمیل تحقیقات کند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 341 ـ هرگاه پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارجاع شود دادگاه مکلف است بدون تعیین وقت رسیدگی حداکثر ظرف یکماه پرونده را بررسی و چنانچه خود را صالح به رسیدگی نداند یا مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب تشخیص دهد حسب مورد اتخاذ تصمیم کند. همچنین در صورتی که دادگاه تحقیقات را ناقص بداند یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد دادگاه با ذکر دقیق موارد تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوط درخواست یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات می کند. در مورد اخیر و همچنین در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه باید طبق مقررات مربوط صورت گیرد.

مشاهده ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 271 ـ مرجع حل اختلاف بین دادستان و بازپرس و رسیدگی به اعتراض شاکی یا متهم نسبت به قرارهای قابل اعتراض با دادگاهی است که صلاحیت رسیدگی به آن اتهام را دارد. چنانچه دادگاه انقلاب یا دادگاه کیفری یک در حوزه قضایی دادسرا تشکیل نشده باشد دادگاه کیفری دو محل صالح به رسیدگی است.

مشاهده ماده 271 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 273 ـ حل اختلاف بین بازپرس و دادستان و رسیدگی به اعتراض شاکی یا متهم نسبت به قرارهای قابل اعتراض در جلسه فوق العاده دادگاه صورت می‏گیرد. تصمیم دادگاه در این خصوص قطعی است مگر در مورد قرارهای منع یا موقوفی تعقیب در جرایم موضوع بندهای(الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون که در صورت تایید این قرارها مطابق مقررات قابل تجدید نظر است.

مشاهده ماده 273 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 274 ـ دادگاه در صورتی که اعتراض شاکی به قرار منع یا موقوفی تعقیب را موجه بداند آن را نقض و قرار جلب به دادرسی صادر می کند. در مواردی که به نظر دادگاه تحقیقات دادسرا کامل نباشد بدون نقض قرار می تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات کند. موارد نقص تحقیق باید به تفصیل و بدون هرگونه ابهام در تصمیم دادگاه قید شود. در صورت نقض قرار اناطه توسط دادگاه بازپرس تحقیقات خود را ادامه می دهد.

مشاهده ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 275 ـ هرگاه پرونده برای تکمیل تحقیقات به دادسرا اعاده شود دادسرای مربوط با انجام تحقیقات موردنظر دادگاه بدون صدور قرار مجددا پرونده را به دادگاه ارسال می کند و اگر در تحقیقات موردنظر دادگاه ابهامی بیابد مراتب را برای رفع ابهام از دادگاه استعلام می کند.

مشاهده ماده 275 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM