نشست قضایی شماره 1397-3429

نشست قضایی شماره 1397-3429

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-3429


کد نشست:
1397-3429

تاریخ برگزاری:
1397/05/02

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر آستارا

موضوع:
وظایف دادرس در جانشینی بازپرس

پرسش:
در صورتی که دادرس به جانشینی بازپرس اقدام به رسیدگی می نماید آیا می بایست در خصوص پرونده هایی که جرایم متعدد دارند وفق ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری تفکیک قایل شده و نسبت به اتهامات مذکور در ماده مرقوم رسیدگی و در خصوص اتهامات خارج از ماده پرونده را به دادسرا اعاده نماید؟ ( در صورتی که سابقا طرح نشده باشد )

نظر هیئت عالی:
با توجه به مواد 311 و 313 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 و ضرورت رسیدگی توامان به اتهامات متهم واحد و نیز رسیدگی یکجا به اتهامات شرکا و معاونان جرم در فرض استعلام دادرس دادگاه که به جانشینی بازپرس انجام وظیفه می نماید همانند بازپرس به کلیه اتهامات مطروحه در پرونده رسیدگی و اظهار نظر می نماید بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری آستارا استان گیلان در نتیجه مورد تایید است.

نظر اکثریت:
تمامی اتهامات به صورت یکجا و توامان رسیدگی می شود. اولا: با وحدت ملاک از ماده 313 و تبصره 1 ماده 314 از قانون آیین دادرسی کیفری می توان گفت که به اتهامات متعدد متهم باید به صورت توامان رسیدگی شود.

نظر اقلیت:
دادرس دادگاه به عنوان جانشین بازپرس صرفا به اتهامات مستوجب مجازات مقرر در ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری رسیدگی کرده و سایر جرایم را تفکیک و به دادسرا اعاده خواهد نمود زیرا اولا : بنا بر صراحت تبصره ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری در جرایم موضوع ماده 302 قانون مذکور دادرس دادگاه وظیفه بازپرس را انجام می دهد. ثانیا : انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادرس دادگاه به جهت حالت ضرورت بوده و در موارد ضرورت و خاص باید به قدر متیقن اکتفا کرد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 302 ـ به جرایم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود: الف ـ جرایم موجب مجازات سلب حیات ب ـ جرایم موجب حبس ابد پ ـ جرایم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن (اصلاحی 24/03/1394) ت ـ جرایم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر (اصلاحی 24/03/1394) ث ـ جرایم سیاسی و مطبوعاتی

مشاهده ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 314 ـ هر کس متهم به ارتکاب جرایم متعدد باشد که رسیدگی به بعضی از آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک و دو و بعضی دیگر در صلاحیت دادگاه انقلاب یا نظامی باشد متهم ابتداء در دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به مهمترین اتهام را دارد محاکمه می شود و پس از آن برای رسیدگی به اتهام دیگر به دادگاه مربوط اعزام می شود. در صورتیکه اتهامات از حیث مجازات مساوی باشد متهم حسب مورد به ترتیب در دادگاه انقلاب نظامی کیفری یک یا کیفری دو محاکمه می شود. تبصره 1 ـ هرگاه شخصی متهم به ارتکاب جرایم متعددی باشد که رسیدگی به بعضی از آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک و رسیدگی به بعضی دیگر در صلاحیت دادگاه کیفری دو و یا اطفال و نوجوانان است به تمام جرایم او در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود. تبصره 2 ـ چنانچه جرمی به اعتبار یکی از بندهای ماده (302) این قانون در دادگاه کیفری یک مطرح گردد و دادگاه پس از رسیدگی و تحقیقات کافی و ختم دادرسی تشخیص دهد عمل ارتکابی عنوان مجرمانه دیگری دارد که رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه کیفری دو است دادگاه کیفری یک به این جرم رسیدگی و حکم مقتضی صادر می نماید.

مشاهده ماده 314 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 313 ـ به اتهامات متعدد متهم باید با رعایت صلاحیت ذاتی توامان و یکجا در دادگاهی رسیدگی شود که صلاحیت رسیدگی به جرم مهمتر را دارد.

مشاهده ماده 313 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 311 ـ شرکا و معاونان جرم در دادگاهی محاکمه می شوند که صلاحیت رسیدگی به اتهام متهم اصلی را دارد مگر اینکه در قوانین خاص ترتیب دیگری مقرر شده باشد. تبصره ـ هرگاه دو یا چند نفر متهم به مشارکت یا معاونت در ارتکاب جرم باشند و یکی از آنان جزء مقامات مذکور در مواد (307) و (308) این قانون باشد به اتهام همه آنان حسب مورد در دادگاههای کیفری تهران و یا مراکز استان رسیدگی می شود و چنانچه افراد مذکور در مواد (307) و (308) این قانون در ارتکاب یک جرم مشارکت یا معاونت نمایند به اتهام افراد مذکور در ماده (308) نیز حسب مورد در دادگاه کیفری تهران رسیدگی می شود.

مشاهده ماده 311 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 92 ـ تحقیقات مقدماتی تمام جرایم بر عهده بازپرس است. در غیر جرایم مستوجب مجازات های مقرر در ماده (302) این قانون در صورت کمبود بازپرس دادستان نیز دارای تمام وظایف و اختیاراتی است که برای بازپرس تعیین شده است. در این حالت چنانچه دادستان انجام تحقیقات مقدماتی را به دادیار ارجاع دهد قرارهای نهائی دادیار و همچنین قرار تامین منتهی به بازداشت متهم باید در همان روز صدور به نظر دادستان برسد و دادستان نیز مکلف است حداکثر ظرف بیست و چهار ساعت در این باره اظهارنظر کند. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ در صورت عدم حضور بازپرس یا معذور بودن وی از انجام وظیفه و عدم دسترسی به بازپرس دیگر در آن دادسرا در جرایم موضوع ماده (302) این قانون دادرس دادگاه به تقاضای دادستان و تعیین رئیس حوزه قضایی وظیفه بازپرس را فقط تا زمان باقی بودن وضعیت مذکور انجام می دهد.

مشاهده ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM