نشست قضایی شماره 1399-6770

نشست قضایی شماره 1399-6770

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6770


کد نشست:
1399-6770

تاریخ برگزاری:
1397/11/08

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر مینودشت

موضوع:
عدم اظهار نظر در خصوص یک اتهام در کیفرخواست با اتهام های متعدد

پرسش:
نسبت به یک متهم در شعبه بازپرسی سه اتهام مبنی بر (سه فقره سرقت درجه 5 تعزیری) تفهیم می شود. در قرار جلب به دادرسی نسبت به یکی از سه اتهام به جهت سهو قلم اظهارنظر صورت نمی گیرد و پرونده با صدور کیفرخواست نسبت به دو اتهام به دادگاه کیفری دو مینودشت ارسال می گردد و دادگاه نیز در چارچوب کیفرخواست مبادرت به صدور حکم بر محکومیت متهم در تحمل دو فقره سه سال حبس تعزیری و 74 ضربه شلاق تعزیری و رد مال در حق شکات خصوصی می نماید. پس از ارسال پرونده به اجرای احکام کیفری و تحمل حبس و شلاق تعزیری از سوی متهم به میزان مندرج در حکم و پس از اتمام حبس و پرداخت رد مال و گذشت دو ماه از آزادی متهم شاکی سرقت سوم با مراجعه به دادستان اعلام می نماید که نسبت به شکایت او در دادگاه رسیدگی نشده است و دادستان با بررسی پرونده پی به نقص مذکور می برد و پس از اصلاح و صدور قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست پرونده به دادگاه ارسال می شود. در این فرض دادگاه در خصوص موضوع چه تصمیمی اتخاذ می نماید. آیا در مورد تعزیر (حبس و شلاق تعیینی) مجددا اظهارنظر به اجرای مجازات اشد می گردد یا خیر؟ در صورت صدور حکم مستقل تکلیف قاضی اجرای احکام کیفری چیست؟

نظر هیئت عالی:
یک فقره سرقت با قرار جلب به دادرسی جدید و صدور کیفرخواست در دادگاه مطرح مفروض بر صدور حکم محکومیت نسبت به جری تشریفات ماده 510 ق.آ.د.ک اقدام می شود.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست در مورد اتهام صادر نگردیده دادسرا مکلف به صدور کیفرخواست جدید نسبت به اتهام مغفول می باشد و دادگاه در این مورد نه در قالب رای اصلاحی که در قالب رای مستقل اظهار نظر می نماید و هم در مورد جنبه عمومی و هم در جنبه خصوصی و رد مال اظهار نظر می گردد و پرونده پس از قطعیت به اجرای احکام کیفری ارسال می گردد؛ دادگاه تکلیفی به اظهار نظر در رای صادره در مورد اینکه یک اشد قابل اجراء بوده و اجرای احکام کیفری به چه کیفیتی اقدام نماید ندارد و قاضی اجرای احکام کیفری با توجه به میزان مجازات تعیین شده در دادنامه جدیدالصدور و چنانچه نسبت به متهم اشد مجازات قانونی تعیین شده باشد نیازی به ارسال جهت ادغام و صدور رای تجمیعی ندارد؛ چرا که تاثیری در میزان مجازات ندارد و چنانچه غیر از این باشد باید جهت ادغام ارسال گردد و قاضی اجرای احکام کیفری راسا می تواند با بررسی موضوع چنانچه تاثیری در میزان مجازات نداشته باشد با لف نمودن پرونده ها در اجرای احکام کیفری نسبت به اجرای رد مال اقدام نماید و جنبه عمومی اقدامی ندارد و نیازی به اظهار نظر جدید دادگاه کیفری در مورد موضوع نمی باشد و مفاد مواد 134 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و 381 و 510 آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 نیز موید می باشد.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه اساسا در مورد یک متهم باید در رای واحد اظهار نظر صورت می گرفت دادگاه کیفری 2 وظیفه داشت تا با اعلام مراتب و تذکر به دادسرا پرونده را جهت صدور قرار جلب به دادرسی نسبت به متهم و صدور کیفرخواست جدید به دادسرا اعاده نماید و سپس رای واحد صادر گردد و با توجه به اینکه در وضعیت فعلی سابقا در مورد دو اتهام رای صادر شده است در مورد اتهام جدید نیز باید رای جدید صادر گردد؛ اما با توجه به اینکه شیوه اجرای دادنامه باید توسط دادگاه تعیین شود در این رای به موضوع صدور دادنامه سابق و نحوه اجرای مجازات های متعدد متهم اشاره می شود و این از تکالیف دادگاه می باشد و صدور رای مستقل وجاهت ندارد؛ چرا که موضوع وجود اتهامات دیگر و عدم صدور حکم به سهو و عدم اظهار نظر در مورد کفایت اجرای مجازات اشد سابق بر دادگاه مشخص است و وضعیت پرونده ایجاب دارد تا دادگاه شیوه اجرای چند مجازات طی چند دادنامه متعدد در مورد یک متهم را مشخص نماید و در هر صورت هم در قسمت جنبه عمومی و هم در قسمت رد مال حکم صادر می نماید. بدیهی است که با توجه به اجرای مجازات اشد در سابق اجرای مجازات از جنبه عمومی فاقد موضوع بوده و همان تعزیر اعمال گردیده کافی است و چنانچه قاضی اجرای احکام کیفری با دو رای مستقل مواجه شد باید با صدور دستور پرونده را جهت اخذ ارشاد و عنداللزوم صدور رای مقتضی به دادگاه ارسال نماید و دادگاه در این مورد تعیین تکلیف نماید و ابهام در شیوه اجرای رای در این وضعیت ناشی از ابهام در رای دادگاه می باشد و اساسا قاضی اجرای احکام نیز با وضعیتی رو به روست که امکان تعیین تکلیف در مورد اجرای مجازات جدید یا اعمال قواعد تعدد در اجرای مجازات اشد سابق در مورد متهم و رای جدید را ندارد؛ چرا که اجرای یک مجازات خاتمه یافته و پرونده مختومه گردیده و حالیه رای جدید پس از قطعیت به اجرای احکام کیفری ارسال شده است و مفاد مواد381 و 497 و 498 و 510 قانون آیین دادرسی کیفری نیز موید است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 510 ـ هرگاه پس از صدور حکم معلوم شود محکوم علیه دارای محکومیت های قطعی دیگری است و اعمال مقررات تعدد در میزان مجازات قابل اجراء موثر است قاضی اجرای احکام کیفری به شرح زیر اقدام می کند: الف ـ اگر احکام به طور قطعی صادر یا به لحاظ عدم تجدید نظر خواهی قطعی شده باشند در صورت تساوی دادگاهها پرونده ها را به دادگاه صادرکننده آخرین حکم و در غیر این صورت به دادگاه دارای صلاحیت بالاتر ارسال می کند تا پس از نقض تمام احکام با رعایت مقررات مربوط به تعدد جرم حکم واحد صادر شود. ب ـ اگر حداقل یکی از احکام در دادگاه تجدید نظر استان صادر شده باشد پرونده ها را به این دادگاه ارسال می کند تا پس از نقض تمام احکام با رعایت مقررات مربوط به تعدد جرم حکم واحد صادر شود. چنانچه احکام از شعب مختلف دادگاه تجدید نظر استان صادر شده باشد شعبه صادرکننده آخرین حکم تجدید نظر خواسته صلاحیت رسیدگی دارد. پ ـ در سایر موارد و همچنین در صورتی که حداقل یکی از احکام در دیوانعالی کشور مورد تایید قرار گرفته باشد یا احکام متعدد در حوزه های قضایی استان های مختلف یا در دادگاههای با صلاحیت ذاتی متفاوت صادر شده باشد پرونده ها را به دیوان عالی کشور ارسال می کند تا پس از نقض احکام حسب مورد مطابق بندهای (الف) یا (ب) اقدام شود. تبصره ـ در موارد فوق دادگاه در وقت فوق العاده بدون حضور طرفین به موضوع رسیدگی و بدون ورود در شرایط و ماهیت محکومیت با رعایت مقررات تعدد جرم حکم واحد صادر می کند.

مشاهده ماده 510 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 381 ـ هرگاه در تنظیم و نوشتن رای دادگاه سهو قلمی مانند کم یا زیاد شدن کلمه ای رخ دهد و یا اشتباهی در محاسبه صورت گیرد چنانچه رای قطعی باشد یا به علت عدم تجدید نظرخواهی و انقضای مواعد قانونی قطعی شود یا هنوز از آن تجدید نظرخواهی نشده باشد دادگاه خود یا به درخواست ذینفع یا دادستان رای تصحیحی صادر می کند. رای تصحیحی نیز ابلاغ می شود. تسلیم رونوشت یا تصویر هریک از آراء جداگانه ممنوع است. رای دادگاه در قسمتی که مورد اشتباه نیست درصورت قطعیت اجراء می شود. تبصره 1 ـ در مواردی که اصل رای دادگاه قابل واخواهی تجدید نظر یا فرجام است تصحیح آن نیز در مدت قانونی قابل واخواهی تجدید نظر یا فرجام میباشد. تبصره 2 ـ هرگاه رای اصلی به واسطه واخواهی تجدید نظر یا فرجام نقض شود رای تصحیحی نیز بی اعتبار می شود.

مشاهده ماده 381 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 497 ـ رفع ابهام و اجمال از رای با دادگاه صادرکننده رای قطعی است اما رفع اشکالات مربوط به اجرای رای با رعایت موازین شرعی و قانونی با قاضی اجرای احکام کیفری است که رای زیر نظر او اجراء می شود.

مشاهده ماده 497 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 498 ـ هرگاه شیوه اجرای رای در دادنامه تعیین گردد به همان ترتیب اجراء می شود و در صورت عدم تعیین شیوه اجراء قاضی اجرای احکام کیفری مطابق مقررات قانونی رای را اجراء می کند.

مشاهده ماده 498 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM