نشست قضایی شماره 1398-5725

نشست قضایی شماره 1398-5725

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5725


کد نشست:
1398-5725

تاریخ برگزاری:
1397/03/03

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر قزوین

موضوع:
مرجع صالح برای اجرای حکم قصاص

پرسش:
اجرای حکم قصاصی که رییس دادگاه بخش به جانشینی بازپرس قرار جلب به دادرسی را صادر و کیفرخواست آن را دادستان عمومی و انقلاب شهرستان مربوطه تنظیم نموده بر عهده دادگاه بخش محل وقوع جرم است یا دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان تنظیم کننده کیفرخواست؟

نظر هیئت عالی:
اصل کلی در اجرای احکام کیفری اجرای رای صادره با دادسرایی است که نسبت به صدور کیفرخواست اقدام نموده است و چون در فرض سوال هم کیفرخواست در دادسرای شهرستان صادر شده است موجبی برای اجرای حکم قصاص به دادگاه بخش نمی باشد؛ نظریه اکثریت به نحو مستدل صادر شده است.

نظر اکثریت:
اجرای حکم قصاص بر عهده دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان تتنظیم کننده کیفرخواست است؛ زیرا اولا : اطلاق و عموم ماده 401 و 484 قانون آیین دادرسی کیفری دلالت بر اجرای حکم قصاص بر عهده دادسرا داشته و مقنن از باب تمثیل به دو مورد از وظایف دادسرا دفاع از کیفرخواست و شرکت در جلسه دادگاه اشاره نموده است و منطقی نیست که اجرای احکام را از وظایف دادسرا استثناء نماییم و از طرفی اهمیت و اقتضای عقلی و ظرفیت ها و حساسیت های خاص حکم قصاص اقتضای اجرای آن از سوی دادسرا ست؛ ثالثا مستفاد از مواد 336 و 337 و تبصره 3 ماده 484 قانون مرقوم دادگاه کیفری دو محسوب می شود و به جرایم موضوع صلاحیت آن راسا رسیدگی و رای صادر نموده و احکام آنرا اجرا می نماید و در مورد جرایم در صلاحیت دادگاه کیفری یک صلاحیت ذاتی ندارد و در جرایم موضوع ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری به جانشینی از بازپرس صرفا در حد انجام تحقیقات و صدور قرارهای نهایی ایفای وظیفه می نماید و اجرای احکام قصاص صادره از دادگاه کیفری یک از حدود اختیارات و وظایف این دادگاه خارج است.

نظر اقلیت:
اجرای احکام قصاص بر عهده دادگاه بخش است؛ زیرا طبق مواد 24 و 26 قانون آیین دادرسی کیفری وظایف دادستان بر عهده رییس حوزه قضایی بخش است و یکی از وظایف دادستان اجرای احکام است که در ماده 484 همان قانون تصریح شده است و نظریه مشورتی شماره 475/7/4 -1/6/94 اداره کل حقوقی قوه قضاییه نیز موید این نظر است؛ به علاوه اینکه مرجعی که تعقیب امر کیفری را آغاز نموده اجرای آن نیز بر عهده اوست که به صراحت و اطلاق ماده 484 قانون مرقوم مبین این امر است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 24 ـ در حوزه قضایی بخش وظایف دادستان بر عهده رئیس حوزه قضایی و در غیاب وی بر عهده دادرس علی البدل دادگاه است.

مشاهده ماده 24 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 401 ـ در مواردی که به جرایم موضوع صلاحیت دادگاه کیفری یک در خارج از حوزه قضایی محل وقوع جرم رسیدگی می شود تمام وظایف و اختیارات دادسرا از جمله شرکت در جلسه محاکمه و دفاع از کیفرخواست برعهده دادسرای محل وقوع جرم است.

مشاهده ماده 401 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 336 ـ در دادگاه بخش رئیس یا دادرس علی‏البدل در جرایم موضوع صلاحیت این دادگاه راسا رسیدگی و رای صادر می کند. در این دادگاه وظیفه دادستان از حیث تجدید نظر‏خواهی از آراء بر عهده رئیس دادگاه است و در مورد آرائی که توسط وی صادر می شود بر عهده دادرس علی البدل است.

مشاهده ماده 336 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 337 ـ در جرایم موضوع ماده (302) این قانون رئیس دادگاه بخش به جانشینی از بازپرس و تحت نظارت و تعلیمات دادستان شهرستان مربوط انجام وظیفه می نماید. در صورت تعدد شعب با ارجاع رئیس حوزه قضایی روسای شعب عهده‏دار این وظیفه هستند. هرگاه دادگاه بخش فاقد رئیس باشد دادرس علی‏البدل به عنوان جانشین بازپرس اقدام می کند و در هر حال صدور کیفرخواست بر عهده دادستان است.

مشاهده ماده 337 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 484 ـ اجرای احکام کیفری برعهده دادستان است و «معاونت اجرای احکام کیفری» تحت ریاست و نظارت وی در مناطقی که رئیس قوه قضاییه تشخیص می دهد در دادسرا عهده دار این وظیفه است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 1 ـ معاونت اجرای احکام کیفری می تواند در صورت ضرورت دارای واحد یا واحدهای تخصصی برای اجرای احکام باشد. تبصره 2 ـ معاونت اجرای احکام کیفری یا واحدی از آن می تواند با تصویب رئیس قوه قضاییه در زندان ها و یا موسسات کیفری مستقر شود. شیوه استقرار و اجرای وظایف آنها به موجب آیین نامه ای است که ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزیر دادگستری با همکاری رئیس سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد. تبصره 3 ـ در حوزه قضایی بخش اجرای احکام کیفری به عهده رئیس دادگاه و در غیاب وی با دادرس علی البدل است.

مشاهده ماده 484 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 302 ـ به جرایم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود: الف ـ جرایم موجب مجازات سلب حیات ب ـ جرایم موجب حبس ابد پ ـ جرایم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن (اصلاحی 24/03/1394) ت ـ جرایم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر (اصلاحی 24/03/1394) ث ـ جرایم سیاسی و مطبوعاتی

مشاهده ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 26 ـ انجام وظایف دادسرا در مورد جرایمی که رسیدگی به آنها در صلاحیت دادگاهی غیر از دادگاه محل وقوع جرم است به عهده دادسرایی است که در معیت دادگاه صالح انجام وظیفه می کند مگر آنکه قانون به نحو دیگری مقرر نماید.

مشاهده ماده 26 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM