نشست قضایی شماره 1398-6345

نشست قضایی شماره 1398-6345

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6345


کد نشست:
1398-6345

تاریخ برگزاری:
1397/09/21

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گرگان

موضوع:
نحوه رسیدگی به اعتراض ثالث در خصوص رفع اثر از حکم ضبط وسیله نقلیه حامل مشروبات الکلی

پرسش:
در تبصره یک ماده 702 قانون تعزیرات درباره حمل مشروبات الکلی با شرایطی ضبط وسیله نقلیه پیش بینی شده است و صراحتا قید گردیده است "وسایلی که برای حمل آن مشروبات مورد استفاده قرار می گیرد چنانچه با اطلاع مالک باشد به نفع دولت ضبط خواهد شد؛ در غیر این صورت معادل قیمت وسیله نقلیه نیز محکوم خواهد شد."

نظر هیئت عالی:
با توجه به اینکه در پرونده های کیفری اعتراض ثالث به حکم موضوع مواد 417 و 418 قانون آیین دادرسی در امور مدنی مصوب 1379 فاقد موضوعیت می باشد و با لحاظ اینکه فرض سوال از مقوله اعتراض ثالث اجرایی موضوع مواد 146 و 147 قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356 نیز که ناظر به نحوه اجرای حکم است خارج می باشد با توجه به تبصره 2 ماده 148 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی و اینکه کلمه "متضرر" در تبصره مذکور شامل شخص ثالث که از حکم صادره کیفری (دادگاه انقلاب) زیان دیده است نیز می گردد و با لحاظ اینکه اصل موضوع تابع مقررات آیین دادرسی کیفری است اعتراض اخیر نیز تابع آیین دادرسی مربوط خواهد بود. بنابراین در فرض پرسش دادگاه کیفری ذیربط (دادگاه تجدیدنظر استان) در صورت پذیرش اعتراض ثالث و صدور دستور رفع اثر از حکم ضبط صادره معادل ارزش خودرو را به جزای نقدی مرتکب اضافه خواهد نمود. ضمنا ملاک تبصره ماده 23 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392 و نظریه مشورتی شماره 3098/97/7 مورخ 21/2/1398 اداره کل حقوقی قوه قضاییه موید این استنتاج است.

نظر اکثریت:
مقنن از ماده 417 الی 425 قانون آیین دادرسی مدنی را به بحث اعتراض شخص ثالث اختصاص داده است؛ در امور کیفری هم اگر بخواهیم از اعتراض ثالث استفاده نماییم باید دقیقا مقررات آیین دادرسی مدنی از فصل اعتراض ثالث را رعایت نماییم؛ یعنی اینکه به موجب ماده 420 قانون مرقوم که مقرر داشته دعوی اعتراض ثالث باید به طرفیت محکوم له و محکوم علیه مورد اعتراض باشد در این قضیه هم معترض ثالث باید دعوی خویش را به طرفیت دادستان و محکوم علیه پرونده اصلی مطرح نماید؛ این دعوی اعتراض ثالث هر چند از طرق فوق العاده اعتراض بر آراء می باشد ولیکن دارای اثر انتقالی و اثر تعلیقی می تواند باشد؛ یعنی اینکه دادگاهی که به دعوی اعتراض ثالث رسیدگی می نماید از همه اختیاراتی که در مرحله اولیه داشته در این مرحله هم آن اختیارات را دارد. به نظر می رسد که اگر ما بخشی از رای مبنی بر ضبط خودرو به نفع دولت را نقض کرده ایم و حکم له معترض ثالث صادر نموده ایم چون در دعوی اعتراض ثالث محکوم علیه حضور دارد و دعوی به طرفیت ایشان مطرح گردیده است باید معادل قیمت وسیله نقلیه محکوم علیه پرونده اصلی (که در این پرونده خوانده دعوی اعتراض ثالث می باشد) را محکوم نماییم.

نظر اقلیت:
در دادگاه انقلاب اسلامی هم از این شکل پرونده ها مطرح می گردد ولیکن در ماده 30 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر برای خودروی حامل مواد مخدر که بدون اجازه مالک مورد استفاده قرار می گیرد استرداد به مالک آن پیش بینی شده است ولیکن در تبصره ماده 703 در صورت عدم علم و اطلاع مالک وسیله نقلیه مجازات پرداخت قیمت وسیله نقلیه برای متهم پیش بینی شده است.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 702 ـ ماده 702- هرکس مشروبات الکلی را بسازد یا بخرد یا بفروشد یا در معرض فروش قراردهد یا حمل یا نگهداری کند یا در اختیار دیگری قراردهد به شش ماه تا یک سال حبس و تا هفتاد و چهار (74) ضربه شلاق و نیز پرداخت جزای نقدی به میزان پنج برابر ارزش عرفی (تجاری) کالای یادشده محکوم می شود. (اصلاحی 22/08/1387)

مشاهده ماده 702 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

ماده 703- وارد نمودن مشروبات الکلی به کشور قاچاق محسوب می گردد و واردکننده صرف نظر از میزان آن به شش ماه تا پنج سال حبس و تا هفتاد و چهار (74) ضربه شلاق و نیز پرداخت جزای نقدی به میزان ده برابر ارزش عرفی(تجاری) کالای یادشده محکوم می شود. رسیدگی به این جرم در صلاحیت محاکم عمومی است. (اصلاحی 22/08/1387) ‎تبصره 1- در خصوص مواد (702) و (703) هرگاه مشروبات الکلی مکشوفه به میزان بیش از بیست لیتر باشد وسایلی که برای حمل آن مورد استفاده قرار می گیرد چنانچه با اطلاع مالک باشد به نفع دولت ضبط خواهد شد در غیر این صورت مرتکب به پرداخت معادل قیمت وسیله نقلیه نیز محکوم خواهد شد. آلات و ادواتی که جهت ساخت یا تسهیل ارتکاب جرایم موضوع مواد مذکور مورد استفاده قرار می گیرد و وجوه حاصله از معاملات مربوط به نفع دولت ضبط خواهد شد. ‎تبصره 2- هرگاه کارکنان دولت یا شرکتهای دولتی و شرکتها یا موسسات وابسته به دولت شوراها شهرداریها یا نهادهای انقلاب اسلامی و به طور کلی قوای سه گانه و همچنین اعضاء نیروهای مسلح و ماموران به خدمات عمومی در جرایم موضوع مواد(702)و (703) مباشرت معاونت یا مشارکت نمایند علاوه بر تحمل مجازاتهای مقرر به انفصال موقت از یک سال تا پنج سال از خدمات دولتی محکوم خواهند شد. ‎تبصره 3- دادگاه نمی تواند تحت هیچ شرایطی حکم به تعلیق اجراء مجازات مقرر در مواد (702) و (703) صادر نماید.

مشاهده ماده 703 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

ماده 420 - اعتراض اصلی باید به موجب دادخواست و به طرفیت محکوم له و محکوم علیه رای مورد اعتراض باشد. این دادخواست به دادگاهی تقدیم می شود که رای قطعی معترض عنه را صادر کرده است. ترتیب دادرسی مانند دادرسی نخستین خواهد بود.

مشاهده ماده 420 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 417 - اگر درخصوص دعوایی رایی صادره شود که به حقوق شخص ثالث خللی وارد آورد و آن شخص یا نماینده او در دادرسی که منتهی به رای شده است به عنوان اصحاب دعوا دخالت نداشته باشد می تواند نسبت به آن رای اعتراض نماید.

مشاهده ماده 417 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 146 ـ هر گاه نسبت به مال منقول یا غیرمنقول یا وجه نقد توقیف شده شخص ثالث اظهار حقی نماید اگر ادعای مزبور مستند به حکم قطعی یا سند رسمی باشد که تاریخ آن مقدم بر تاریخ توقیف است. توقیف رفع می شود در غیر این صورت عملیات اجرایی تعقیب می گردد و مدعی حق برای جلوگیری از عملیات اجرایی و اثبات ادعای خود می تواند به دادگاه شکایت کند.

مشاهده ماده 146 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 147 ـ شکایت شخص ثالث در تمام مراحل بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی رسیدگی می شود. مفاد شکایت به طرفین ابلاغ می شود و دادگاه به دلائل شخص ثالث و طرفین دعوی به هر نحو و در هر محل که لازم بداند رسیدگی می کند و در صورتی که دلائل شکایت را قوی یافت قرار توقیف عملیات اجرایی را تا تعیین تکلیف نهایی شکایت صادر می نماید. در این صورت اگر مال مورد اعتراض منقول باشد دادگاه می تواند با اخذ تامین مقتضی دستور رفع توقیف و تحویل مال را به معترض بدهد. به شکایت شخص ثالث بعد از فروش اموال توقیف شده نیز به ترتیب فوق رسیدگی خواهد شد. تبصره ـ محکوم له می تواند مال دیگری را از اموال محکوم علیه به جای مال مورد اعتراض معرفی نماید. در این صورت آن مال توقیف و از مال مورد اعتراض رفع توقیف می شود و رسیدگی به شکایت شخص ثالث نیز موقوف می گردد.

مشاهده ماده 147 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 148 ـ بازپرس در صورت صدور قرار منع موقوفی یا ترک تعقیب باید درباره استرداد و یا معدوم کردن اشیاء و اموال مکشوفه که دلیل یا وسیله ارتکاب جرم بوده از جرم تحصیل شده حین ارتکاب استعمال شده و یا برای استعمال اختصاص داده شده است تعیین تکلیف کند. در مورد ضبط این اموال یا اشیاء دادگاه تکلیف آنها را تعیین می کند. بازپرس مکلف است مادام که پرونده نزد او جریان دارد به تقاضای ذینفع و با رعایت شرایط زیر دستور رد اموال و اشیای مذکور را صادر کند: الف ـ وجود تمام یا قسمتی از آن اشیاء و اموال در بازپرسی یا دادرسی لازم نباشد. ب ـ اشیاء و اموال بلامعارض باشد. پ – از اشیاء و اموالی نباشد که باید ضبط یا معدوم شود. تبصره 1 ـ در تمام امور کیفری دادگاه نیز باید ضمن صدور رای نسبت به استرداد ضبط و یا معدوم کردن اشیاء و اموال موضوع این ماده تعیین تکلیف کند. تبصره 2 ـ متضرر از تصمیم بازپرس یا دادگاه در مورد اشیاء و اموال موضوع این ماده می تواند طبق مقررات اعتراض کند هر چند قرار بازپرس یا حکم دادگاه نسبت به امر کیفری قابل اعتراض نباشد. در این مورد مرجع رسیدگی به اعتراض نسبت به تصمیم بازپرس دادگاه و نسبت به تصمیم دادگاه دادگاه تجدید نظر استان است.

مشاهده ماده 148 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 23ـ در مواردی که کالای قاچاق مکشوفه مشمول شرایط بندهای (پ) و (ت) ماده (22) گردد وسیله نقلیه مورد استفاده در قاچاق کالای مزبور درصورت وجود هر یک از شرایط زیر ضبط می شود: الف ـ وسیله نقلیه مورد استفاده متعلق به شخص مرتکب قاچاق باشد. ب ـ با استناد به دلایل یا قرائن ازجمله سابقه مرتکب و یا مالک وسیله نقلیه در امر قاچاق ثابت شود که مالک وسیله نقلیه عامدا آن را جهت استفاده برای حمل کالای قاچاق دراختیار مرتکب قرار داده است. تبصره ـ در غیر موارد فوق وسیله نقلیه به مالک مسترد و معادل ارزش آن به جریمه نقدی مرتکب اضافه می شود.

مشاهده ماده 23 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM