نشست قضایی شماره 1398-6229

نشست قضایی شماره 1398-6229

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6229


کد نشست:
1398-6229

تاریخ برگزاری:
1397/08/02

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر گناباد

موضوع:
رسیدگی به اعتراض فرد فاقد سمت به قرار دادسرا

پرسش:
قرار منع تعقیب صادر گردیده یکی از شکات که در مرحله ی تحقیقات اظهارات وی اخذ درحالی که سمت نداشته در قرار دادسرا هم اسم وی قید نشده حال لایحه اعتراض به قرار توسط وی امضاء شده حال ایا دادگاه مکلف است پرونده را جهت اظهار نظر در خصوص وی اعاده یا چنین تکلیفی ندارد؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال چنانچه جرم اعلام شده در دادسرا از جرایم غیرقابل گذشت باشد دادسرا بدون در نظر گرفتن این که جرم از ناحیه چه کسی اعلام شده به موضوع رسیدگی می کند و چنانچه اعلام کننده جرم اعتراض نسبت به قرار منع تعقیب صادره از سوی دادسرا مطرح نموده باشد دادگاه کیفری دعوای وی را به لحاظ فقدان سمت قانونی رد می نماید. اما در مواردی که جرم مطروحه ازجمله جرایم قابل گذشت است. با توجه به این که در این جرایم فقدان شکایت از سوی شاکی خصوصی از موانع تعقیب کیفری است مادام که این مانع وجود دارد دادسرا نمی تواند به ماهیت موضوعات کیفری ورود و رسیدگی نماید بنایراین مرجع قضایی ذی ربط در فرض سوال که به لحاظ شکایت فرد فاقد سمت در این گونه جرایم ( جرایم قابل گذشت ) عملا تعقیب را آغاز کرده است باید با توجه به بند الف ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و با استفاده از ملاک ماده 11 قانون فوق الذکر و لحاظ مواد 12 و 13 این قانون قرار موقوفی تعقیب صادر نماید؛ زیرا در هر حال صدور قرار منع تعقیب به لحاظ عدم امکان اظهار نظر ماهیتی در این فرض منتفی است و بایگانی کردن پرونده بدون صدور قرار قانونی با حق اعتراض کسی که به ادعای داشتن سمت شکایت کرده است در تعارض می باشد.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه طبق مواد 270 تا 274 قانون آیین دادرسی کیفری دادگاه مکلف به اظهار نظر در خصوص اعتراض واصله می باشد و نظر به اینکه با نداشتن امضاء سایرین فقط اعتراض در خصوص فردی است که در قرار دادسرا در خصوص وی اظهار نظر نشده است لذا دادگاه مکلف است در خصوص اعتراض وی اظهار نظر کند ( اعتراض را به دلیل عدم ارتباط قرار به او رد کند ) و سپس دادسرا را ارشاد به اظهار نظر در خصوص فرد مذکور نماید و بدیهی است پس از اظهار نظر حق اعتراض برای شاکی باقی است و دلایل عبارت است از : 1- دادگاه مکلف به رسیدگی به اعتراض در مورد قراری است که ارتباطی به معترض ندارد نه رسیدگی به قراری که بعدا صادر خواهد شد 2- در صورتی که دادگاه پرونده را طبق نظر اقلیت اعاده دهد ممکن است دادسرا کیفرخواست صادر نماید و لذا یک اعتراض در پرونده بدون اظهار نظر باقی خواهد ماند.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه اظهار نظر دادگاه در خصوص اعتراض به معنای تایید قرار صادره از سوی دادگاه است در حالیکه این قرار ارتباطی با معترض مذکور ندارد لذا دادگاه ابتداء باید پرونده را به دادسرا اعاده دهد تا در خصوص وی اظهار نظر نماید و پرونده را به دادگاه اعاده نماید و سپس جهت رسیدگی به اعتراض اقدام نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 270 ـ علاوه بر موارد مقرر در این قانون قرارهای بازپرس در موارد زیر قابل اعتراض است: الف ـ قرار منع و موقوفی تعقیب و اناطه به تقاضای شاکی ب ـ قرار بازداشت موقت ابقاء و تشدید تامین به تقاضای متهم پ ـ قرار تامین خواسته به تقاضای متهم تبصره ـ مهلت اعتراض به قرارهای قابل اعتراض برای اشخاص مقیم ایران ده روز و برای افراد مقیم خارج از کشور یکماه از تاریخ ابلاغ است.

مشاهده ماده 270 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 273 ـ حل اختلاف بین بازپرس و دادستان و رسیدگی به اعتراض شاکی یا متهم نسبت به قرارهای قابل اعتراض در جلسه فوق العاده دادگاه صورت می‏گیرد. تصمیم دادگاه در این خصوص قطعی است مگر در مورد قرارهای منع یا موقوفی تعقیب در جرایم موضوع بندهای(الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون که در صورت تایید این قرارها مطابق مقررات قابل تجدید نظر است.

مشاهده ماده 273 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 272 ـ در صورت اختلاف دادستان و بازپرس در صلاحیت نوع جرم یا مصادیق قانونی آن حل اختلاف با دادگاه کیفری دویی است که دادسرا در معیت آن انجام وظیفه می کند.

مشاهده ماده 272 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 271 ـ مرجع حل اختلاف بین دادستان و بازپرس و رسیدگی به اعتراض شاکی یا متهم نسبت به قرارهای قابل اعتراض با دادگاهی است که صلاحیت رسیدگی به آن اتهام را دارد. چنانچه دادگاه انقلاب یا دادگاه کیفری یک در حوزه قضایی دادسرا تشکیل نشده باشد دادگاه کیفری دو محل صالح به رسیدگی است.

مشاهده ماده 271 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد مذکور در بند (الف) چنانچه اصحاب دعوی حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورتیکه اصحاب دعوی حاضر نباشند یا برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان درخواست مهلت کنند دادگاه با اخذ تامین متناسب از متهم وقت رسیدگی را تعیین و مراتب را به اصحاب دعوی و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند ابلاغ می کند.

مشاهده ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM