نشست قضایی شماره 1400-7922

نشست قضایی شماره 1400-7922

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7922


کد نشست:
1400-7922

تاریخ برگزاری:
1398/04/02

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر کلاله

موضوع:
دادگاه صالح پس از تکمیل تحقیقات به تبع صدور قرار امتناع از رسیدگی

پرسش:
بازپرس دادسرای کلاله به جهت این که یکی از طرفین پرونده علیه او و سایر قضات دادسرا شکایت کیفری مطرح کرده با صدور قرار امتناع از رسیدگی پرونده را به دادسرای حوزه قضایی هم جوار (گالیکش) فرستاده است. دادستان گالیکش پس از تکمیل تحقیقات باید از کدام دادگاه تقاضای کیفر کند؟

نظر هیئت عالی:
با عنایت به ماده 22 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 دادسرا در معیت دادگاهی که در آن حوزه قضایی است تشکیل می گردد بنابراین صلاحیت دادسرا اصولا تابع صلاحیت دادگاه است و در فرض پرسش که به لحاظ صدور قرار امتناع از رسیدگی از سوی قاضی دادسرای شهرستان کلاله و فقدان قاضی دیگر در آن حوزه پرونده امر در دادسرای شهرستان گالیکش مورد رسیدگی واقع شده است دادسرای گالیکش باید کیفرخواست را خطاب به دادگاه کیفری که در معیت آن انجام وظیفه می کند صادر کند.

نظر اکثریت:
از مفهوم مواد 22 26 117 272 و 317 قانون آیین دادرسی کیفری استنباط می شود که دادستان خطاب به دادگاهی که در معیت آن کار می کند کیفرخواست صادر می نماید. مگر در مورد جرایمی که در صلاحیت دادگاه کیفری یک است و در حوزه قضایی محل ماموریت دادستان دادگاههای مذکور تشکیل نشده است. (ماده 401 قانون آیین دادرسی کیفری ) بنابراین؛ در اینجا نیز دادستان کلاله خطاب به دادگاه کیفری گالیکش کیفرخواست صادر می کند اما دادگاه گالیکش که صلاحیت محلی رسیدگی به جرم مذکور را ندارد باید قرار عدم صلاحیت به صلاحیت دادگاه کیفری کلاله صادر نماید.

نظر اقلیت:
اگرچه بر اساس ضوابط مقرر در قانون آیین دادرسی کیفری دادستان خطاب به دادگاهی که در معیت آن کار می کند کیفرخواست صادر می نماید. اما در موارد استثنایی از جمله در مواردی که رسیدگی به جرم در صلاحیت دادگاه کیفری یک است صدور کیفرخواست خطاب به دادگاهی غیر از محکمه محل ماموریت دادستان پیش بینی شده است. (ماده 401 قانون آیین دادرسی کیفری ) بنابراین؛ با توجه به این که دادگاه کیفری گالیکش صلاحیت محلی رسیدگی به جرم را ندارد صدور کیفرخواست خطاب به این دادگاه صحیح نیست و دادستان گالیکش باید از دادگاه صالح (کلاله) تقاضای کیفر کند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 401 ـ در مواردی که به جرایم موضوع صلاحیت دادگاه کیفری یک در خارج از حوزه قضایی محل وقوع جرم رسیدگی می شود تمام وظایف و اختیارات دادسرا از جمله شرکت در جلسه محاکمه و دفاع از کیفرخواست برعهده دادسرای محل وقوع جرم است.

مشاهده ماده 401 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 26 ـ انجام وظایف دادسرا در مورد جرایمی که رسیدگی به آنها در صلاحیت دادگاهی غیر از دادگاه محل وقوع جرم است به عهده دادسرایی است که در معیت دادگاه صالح انجام وظیفه می کند مگر آنکه قانون به نحو دیگری مقرر نماید.

مشاهده ماده 26 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 22 ـ به منظور کشف جرم تعقیب متهم انجام تحقیقات حفظ حقوق عمومی و اقامه دعوای لازم در این مورد اجرای احکام کیفری انجام امور حسبی و سایر وظایف قانونی در حوزه قضایی هر شهرستان و در معیت دادگاه های آن حوزه دادسرای عمومی و انقلاب و همچنین در معیت دادگاههای نظامی استان دادسرای نظامی تشکیل می شود

مشاهده ماده 22 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 117 ـ در مواردی که جرم خارج از حوزه قضایی محل ماموریت بازپرس واقع شده اما در حوزه او کشف یا مرتکب در آن حوزه دستگیر شود بازپرس تحقیقات و اقدامات مقتضی را به عمل می آورد و در صورت لزوم قرار تامین نیز صادر می کند و چنانچه قرار صادره منتهی به بازداشت متهم شود پس از رسیدگی به اعتراض وی در دادگاه کیفری که بازپرس در معیت آن انجام وظیفه می نماید با صدور قرار عدم صلاحیت پرونده را به همراه متهم حداکثر ظرف چهل و هشت ساعت به دادسرای محل وقوع جرم می‏فرستد.

مشاهده ماده 117 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 272 ـ در صورت اختلاف دادستان و بازپرس در صلاحیت نوع جرم یا مصادیق قانونی آن حل اختلاف با دادگاه کیفری دویی است که دادسرا در معیت آن انجام وظیفه می کند.

مشاهده ماده 272 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 317 ـ حل اختلاف در صلاحیت در امور کیفری مطابق مقررات آیین دادرسی مدنی است و حل اختلاف بین دادسراها مطابق قواعد حل اختلاف دادگاه هایی است که دادسرا در معیت آن قرار دارد.

مشاهده ماده 317 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM