رای قضایی شماره 9309970222401171

رای قضایی شماره 9309970222401171

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970222401171


شماره دادنامه قطعی:
9309970222401171

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/07/09

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
رابطه دعوی طلاق و تمکین

پیام رای:
طرح دعوی طلاق و صدور حکم دادگاه در این رابطه از موجبات عدم تمکین زوجه نخواهد بود.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست خانم ز.ب. با وکالت خانم ف.و. به طرفیت آقای ع.ح. به خواسته صدور حکم طلاق با توجه به سند ازدواج شماره.. .. رابطه زوجیت دایم محرز بوده و با توجه به اظهارات زوجه به این شرح: که زوجه ادعا می نماید همسرش دارای سوءرفتار و معاشرت بوده و او را مورد ضرب و جرح عمدی قرار داده است که زوج محکوم به پرداخت دیه نیز شده و حکم آن قطعی گردیده است و دعوی الزام به تمکین از سوی زوج نیز مردود اعلام شده است علی‬هذا دادگاه با توجه به محتویات پرونده و لحاظ اظهارات طرفین در دادگاه و مستندات ارایه شده از سوی خواهان که همگی از وجود سوابق اختلاف بین زوجین دارد و با توجه به اینکه سعی و تلاش دادگاه و داوران در اصلاح ذات‬البین موثر نبوده دلیل تخلف زوج از شرایط ضمن عقد و تحقق شرط طلاق و اینکه دوام زوجیت موجب عسر وحرج زوجه بوده دادگاه به استناد مواد 1130 -1129- 1119 قانون مدنی و مواد 33-29-28-27 قانون حمایت خانواده مصوب 1391/12/1 حکم به الزام زوج به طلاق صادر و اعلام می نماید زوجه می تواند با مراجعه به یکی از دفاتر رسمی طلاق و بذل هر میزان از مهریه به دلخواه و قبول بذل از طرف زوج با استفاده از وکالت ضمن عقد خود را به طلاق خلعی مطلقه نماید. در خصوص نفقه و مهریه و اجرت‬ المثل و جهیزیه و حضانت فرزندان و ملاقات فرزندان در این پرونده ادعایی مطرح نشده است و نسبت به حقوق خود مستقلا اقدام می‬ نماید. مدت اعتبار حکم طلاق شش ماه از تاریخ ابلاغ رای فرجامی است در صورت عدم حضور زوج در دفترخانه یا امتناع وی از اجرای صیغه طلاق سردفتر به نمایندگی صیغه طلاق راجاری و ثبت می نماید. رای دادگاه حضوری ظرف بیست روز قابل تجدیدنظر‬خواهی می‬ باشد.
رییس شعبه 234 دادگاه عمومی خانواده تهران– پنداشته پور
رای دادگاه
در خصوص دعوی آقای ع.ح. به طرفیت خانم ز.ب. با وکالت خانم ف.و. و به خواست الزام به تمکین از سوی زوجه باتوجه به محتویات پرونده و لحاظ اظهارات وکیل زوجه در جلسه مورخ 1393/8/28 و اینکه با توجه صدور حکم طلاق و در واقع پذیرش ادعای زوجه مبنی بر عدم امکان سازش و نیز با توجه و عنایت به اینکه رسیدگی به هر دو پرونده طلاق و الزام به تمکین به صورت توام و همزمان انجام پذیرفته است و علی‬ الظاهر الزام زوجه به تمکین با فرض پذیرش ادعای وی مبنی بر عدم امکان سازش و صدور حکم طلاق با یکدیگر به نظر این دادگاه متعارض به نظر می رسد و از طرفی زوج نیز در جلسه دادگاه حضور نیافته و مخالفتی و دفاعی در این جلسه به عمل نیاورده است علی‬هذا دادگاه در وصف مذکور و موجود در پرونده دعوی خواهان را غیر وارد تشخیص و مستندا به مواد 197 قانون آیین دادرسی مدنی و 1257 قانون مدنی حکم بر بی‬حقی زوج در دعوی مطروحه علیه زوجه مبنی بر الزام به تمکین صادر و اعلام می نماید رای صادره ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در محاکم استان تهران می باشد.
رییس شعبه 234 دادگاه عمومی حقوقی تهران - پنداشته پور

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظر‬خواهی آقای ع.ح. به‬ طرفیت ز.ب. نسبت به دادنامه شماره 784 مورخ 1393/5/26 شعبه 234 دادگاه عمومی حقوقی تهران در پرونده کلاسه 567 مبنی بر صدور حکم قرار رد دعوی الزام به تمکین با توجه به مجموع محتویات پرونده و امعان نظر در اوراق و مندرجات آن مفاد لایحه تجدیدنظر‬خواهی و لوایح دفاعیه طرفین مدلول دادنامه تجدیدنظر نظر خواسته رای صادر شده دادگاه بدوی بر اساس مستندات موجود در پرونده صادر نگردیده و تجدیدنظر‬خواهی وارد تشخیص داده می شود زیرا طرح دعوی طلاق و صدور حکم دادگاه در این رابطه از موجبات عدم تمکین زوجه نخواهد بود و و وفق ماده 1114 قانون مدنی زن باید در منزلی که شوهر تعیین می کند سکنی نماید مگر آنکه اختیار تعیین منزل به زن داده باشد و با عنایت به اینکه دادگاه بدوی با این استدلال مبادرت به صدور قرار رد دعوی نموده است لذا این دادگاه با نقض قرار موصوف به استناد ماده 352 قانون این دادرسی دادگاه‬های عمومی و انقلاب در امور مدنی پرونده را جهت رسیدگی ماهوی به دادگاه بدوی ارسال می کند این رای قطعی است.
رییس و مستشار شعبه 24 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
مرادی هرندی – روحانی

قاضی:
حسین مرادی هرندی , روحانی مریان , پنداشته پور

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

ماده 1129 - در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجرای حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه زن می تواند برای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم شوهر را اجبار به طلاق می نماید. همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه.

مشاهده ماده 1129 قانون مدنی

ماده 1119 - طرفین عقد ازدواج می توانند هر شرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنمایند: مثل این که شرط شود هر گاه شوهر زن دیگر بگیرد یا در مدت معینی غایب شود یا ترک انفاق نماید یا بر علیه حیات زن سوءقصد یا سوءرفتاری نماید که زندگانی آن ها با یکدیگر غیرقابل تحمل شود زن وکیل و وکیل در توکیل باشد که پس از اثبات تحقق شرط در محکمه و صدور حکم نهایی خود را مطلقه سازد.

مشاهده ماده 1119 قانون مدنی

ماده 1114 - زن باید در منزلی که شوهر تعیین می کند سکنی نماید مگر آن که اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد.

مشاهده ماده 1114 قانون مدنی

ماده 197 - اصل برائت است بنابراین اگر کسی مدعی حق یا دینی بر دیگری باشد باید آن را اثبات کند درغیر این صورت با سوگند خوانده حکم برائت صادر خواهد شد.

مشاهده ماده 197 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 33ـ مدت اعتبار حکم طلاق شش ماه پس از تاریخ ابلاغ رای فرجامی یا انقضای مهلت فرجام خواهی است. هرگاه حکم طلاق از سوی زوجه به دفتر رسمی ازدواج و طلاق تسلیم شود در صورتی که زوج ظرف یک هفته از تاریخ ابلاغ مراتب در دفترخانه حاضر نشود سر دفتر به زوجین ابلاغ می کند برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفترخانه حاضر شوند. در صورت عدم حضور زوج و عدم اعلام عذر از سوی وی یا امتناع او از اجرای صیغه صیغه طلاق جاری و ثبت می شود و مراتب به زوج ابلاغ می گردد. در صورت اعلام عذر از سوی زوج یک نوبت دیگر به ترتیب مذکور از طرفین دعوت به عمل می آید. تبصره ـ دادگاه صادر کننده حکم طلاق باید در رای صادر شده بر نمایندگی سردفتر در اجرای صیغه طلاق در صورت امتناع زوج تصریح کند.

مشاهده ماده 33 قانون حمایت از خانواده

ماده 29ـ دادگاه ضمن رای خود با توجه به شروط ضمن عقد و مندرجات سند ازدواج تکلیف جهیزیه مهریه و نفقه زوجه اطفال و حمل را معین و همچنین اجرت المثل ایام زوجیت طرفین مطابق تبصره ماده (336) قانون مدنی تعیین و در مورد چگونگی حضانت و نگهداری اطفال و نحوه پرداخت هزینه های حضانت و نگهداری تصمیم مقتضی اتخاذ می کند. همچنین دادگاه باید با توجه به وابستگی عاطفی و مصلحت طفل ترتیب زمان و مکان ملاقات وی با پدر و مادر و سایر بستگان را تعیین کند. ثبت طلاق موکول به تادیه حقوق مالی زوجه است. طلاق درصورت رضایت زوجه یا صدور حکم قطعی دایر بر اعسار زوج یا تقسیط محکوم به نیز ثبت می شود. در هرحال هرگاه زن بدون دریافت حقوق مذکور به ثبت طلاق رضایت دهد می تواند پس از ثبت طلاق برای دریافت این حقوق از طریق اجرای احکام دادگستری مطابق مقررات مربوط اقدام کند.

مشاهده ماده 29 قانون حمایت از خانواده

ماده 28ـ پس از صدور قرار ارجاع امر به داوری هریک از زوجین مکلفند ظرف یک هفته از تاریخ ابلاغ یک نفر از اقارب متاهل خود را که حداقل سی سال داشته و آشنا به مسائل شرعی و خانوادگی و اجتماعی باشد به عنوان داور به دادگاه معرفی کنند. تبصره1ـ محارم زوجه که همسرشان فوت کرده یا از هم جدا شده باشند درصورت وجود سایر شرایط مذکور در این ماده به عنوان داور پذیرفته می شوند. تبصره2ـ درصورت نبود فرد واجد شرایط در بین اقارب یا عدم دسترسی به ایشان یا استنکاف آنان از پذیرش داوری هریک از زوجین می توانند داور خود را از بین افراد واجد صلاحیت دیگر تعیین و معرفی کنند. درصورت امتناع زوجین از معرفی داور یا عدم توانایی آنان دادگاه خود یا به درخواست هریک از طرفین به تعیین داور مبادرت می کند.

مشاهده ماده 28 قانون حمایت از خانواده

ماده 27ـ در کلیه موارد درخواست طلاق به جز طلاق توافقی دادگاه باید به منظور ایجاد صلح و سازش موضوع را به داوری ارجاع کند. دادگاه در این موارد باید با توجه به نظر داوران رای صادر و چنانچه آن را نپذیرد نظریه داوران را با ذکر دلیل رد کند.

مشاهده ماده 27 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM