رای قضایی شماره 9309970220201073

رای قضایی شماره 9309970220201073

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970220201073


شماره دادنامه قطعی:
9309970220201073

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/06/26

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
رابطه اجرت المثل و نحله با شرط تنصیف دارایی

پیام رای:
اجرت المثل ایام زوجیت نحله و تنصیف دارایی در طول هم قرار دارند و چنانچه زوجه اجرت المثل را بپذیرد امکان مطالبه شرط تنصیف دارایی وجود ندارد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص درخواست آقای ح.ک. با وکالت آقای م.الف. به طرفیت خانم س.ذ. مبنی بر صدور گواهی عدم امکان سازش جهت اجرا و ثبت صیغه طلاق با توجه به مجموع محتویات پرونده و نظر به اینکه دادگاه جهت تکلیف شرعی و قانونی خود موضوع را به داوران ارجاع و اما تلاش و مساعی داوران طرفین جهت اصلاح و سازش موثر واقع نگردید و زوج از درخواست خود منصرف نشده است و نیز دادگاه اقدام به اخذ نظر کارشناس جهت تعیین حقوق زوجه نموده و نظریه ماخوذه مصون از اعتراض طرفین باقی مانده است. لذا دادگاه مستندا به ماده 1133 قانون مدنی و مواد 1 4 26 27 34 35 و38 قانون حمایت خانواده و ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی با شرایط ذیل مبادرت به صدور قرار گوهی عدم امکان سازش می نماید. 1- زوج متعهد است مهریه زوجه را برابر رای دادگاه پرداخت نماید. 2- زوج مکلف است نفقه ایام گذشته زوجه را برابر رای دادگاه پرداخت و مبلغ پنج میلیون ریال بابت نفقه ایام عده تعیین می شود. 3- زوج مکلف است مبلغ هشت صد و بیست و چهار میلیون ریال بابت اجرت المثل ایام زندگی مشترک به زوجه بدهد. 4- در مورد حضانت فرزندان مشترک و پرداخت نفقه ایشان و تعیین وقت ملاقات برای طرفین دادگاه طی پرونده جداگانه در حال رسیدگی بوده اتخاذ تصمیم می نماید. 5- مدت اعتبار گواهی سه ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی است و زوج می تواند مطابق ماده 35 قانون حمایت و با پرداخت حقوق زوجه مبادرت به طلاق نماید نوع طلاق رجعی است. رای دادگاه حضوری و ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظراستان تهران است.
رییس شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی دماوند ـ محمدی
در خصوص دادخواست تقدیمی آقای م.ک. با وکالت آقای م.الف. به طرفیت خانم س.ذ. به خواسته صدور گواهی عدم امکان سازش جهت اجرا و ثبت صیغه طلاق نظر به سهو قلم صورت پذیرفته در تعیین میزان اجرت المثل سنوات زندگی مشترک میزان اجرت المثل را از مبلغ هشت صد و بیست و چهار میلیون ر یال به هشتاد و دو میلیون و چهارصد هزار ریال مستندا به ماده 309 قانون آیین دادرسی مدنی اصلاح می نماید. تسلیم رونوشت رای اصلی بدون رونوشت رای تصحیحی ممنوع است و رای اصلاحی حضوری و ظرف بیست روز قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه محترم تجدیدنظراستان تهران است.
رییس شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی دماوند ـ محمدی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی خانم س.ذ. از دادنامه شماره 9309972210100081 مورخ 31/1/93 شعبه محترم اول دادگاه عمومی حقوقی دماوند که به موجب آن دعوی مطروحه از ناحیه تجدیدنظر خوانده آقای ح.ک. به طرفیت تجدیدنظرخواه به خواسته صدور حکم طلاق در پرونده کلاسه 9209982210100089 به انضمام رای اصلاحی شماره 93099722101000224 مورخ 30/2/93 حکم به صدور گواهی عدم امکان سازش طلاق رجعی تصدیر گردیده است وارد نمی باشد رای صادره مطابق با موازین شرعی و قانونی اصدار یافته ایرادی از حیث شکلی و ماهوی بر آن وارد نیست استدلال و استناد محکمه محترم بدوی نیز صحیح بوده چراکه هرچند در مرحله تجدیدنظرخواهی در باب حقوق مالی موضوع تنصیف دارایی را زوجه مطرح نموده اما در مراحل دادرسی بدوی در باب حقوق مالی مبلغ تعیین شده از بابت اجرت المثل را زوجه طی لایحه 921 مورخ 24/12/92 پذیرفته است لذا با توجه به اینکه در باب حقوق مالی زوجین موضوع اجرت المثل و نحله و تنصیف دارایی در طول هم قرار دارند و در مانحن فیه چنانچه زوجه به صراحت در این باب مطالبه تنصیف دارایی داشت دادگاه وارد می گردید و با توجه به اینکه مبلغ تعیین شده را زوجه پذیرفته است بناء در مرحله تجدیدنظر تمسک به تنصیف دارایی نمی تواند موثر در مقام باشد و با توجه به اینکه از ناحیه تجدیدنظرخواه نیز ایراد و اعتراض موثر و مدللی که موجبات نقض یا گسیختن دادنامه معترض عنه را در نظر دادگاه فراهم سازد به عمل نیامده است بنا به مراتب مذکور دادگاه به استناد قسمت اخیر ماده 358 از قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 21/1/79 ضمن رد اعتراض معترض دادنامه معترض عنه را تایید و استوار می نماید. رای صادره مطابق ماده 368 از همان قانون ظرف بیست روز پس از ابلاغ دادنامه قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است.
رییس شعبه 2 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
ارژنگی ـ موسوی

قاضی:
محمدی , موسوی , ارژنگی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1133 - مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید. تبصره - زن نیز می تواند با وجود شرایط مقرر در مواد 1119 1129 و 1130 این قانون از دادگاه تقاضای طلاق نماید.

مشاهده ماده 1133 قانون مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 1ـ به منظور رسیدگی به امور و دعاوی خانوادگی قوه قضائیه موظف است ظرف سه سال از تاریخ تصویب این قانون در کلیه حوزه های قضائی شهرستان به تعداد کافی شعبه دادگاه خانواده تشکیل دهد. تشکیل این دادگاه در حوزه های قضائی بخش به تناسب امکانات به تشخیص رئیس قوه قضائیه موکول است. تبصره1ـ از زمان اجرای این قانون در حوزه قضائی شهرستانهایی که دادگاه خانواده تشکیل نشده است تا زمان تشکیل آن دادگاه عمومی حقوقی مستقر در آن حوزه با رعایت تشریفات مربوط و مقررات این قانون به امور و دعاوی خانوادگی رسیدگی می کند. تبصره2ـ در حوزه قضائی بخشهایی که دادگاه خانواده تشکیل نشده است دادگاه مستقر در آن حوزه با رعایت تشریفات مربوط و مقررات این قانون به کلیه امور و دعاوی خانوادگی رسیدگی می کند مگر دعاوی راجع به اصل نکاح و انحلال آن که در دادگاه خانواده نزدیکترین حوزه قضائی رسیدگی می شود.

مشاهده ماده 1 قانون حمایت از خانواده

ماده 4ـ رسیدگی به امور و دعاوی زیر در صلاحیت دادگاه خانواده است: 1ـ نامزدی و خسارات ناشی از برهم زدن آن 2ـ نکاح دائم موقت و اذن در نکاح 3ـ شروط ضمن عقد نکاح 4ـ ازدواج مجدد 5 ـ جهیزیه 6 ـ مهریه 7ـ نفقه زوجه و اجرت المثل ایام زوجیت 8 ـ تمکین و نشوز 9ـ طلاق رجوع فسخ و انفساخ نکاح بذل مدت و انقضای آن 10ـ حضانت و ملاقات طفل 11ـ نسب 12ـ رشد حجر و رفع آن 13ـ ولایت قهری قیمومت امور مربوط به ناظر و امین اموال محجوران و وصایت در امور مربوط به آنان 14ـ نفقه اقارب 15ـ امور راجع به غایب مفقود الاثر 16ـ سرپرستی کودکان بی سرپرست 17ـ اهدای جنین 18ـ تغییر جنسیت تبصره ـ به دعاوی اشخاص موضوع اصول دوازدهم (12) و سیزدهم (13) قانون اساسی حسب مورد طبق قانون اجازه رعایت احوال شخصیه ایرانیان غیرشیعه در محاکم مصوب 31/4/1312 و قانون رسیدگی به دعاوی مطروحه راجع به احوال شخصیه و تعلیمات دینی ایرانیان زرتشتی کلیمی و مسیحی مصوب 3/4/1372 مجمع تشخیص مصلحت نظام رسیدگی می شود. تصمیمات مراجع عالی اقلیت های دینی مذکور در امور حسبی و احوال شخصیه آنان از جمله نکاح و طلاق معتبر و توسط محاکم قضائی بدون رعایت تشریفات تنفیذ و اجراء می گردد.

مشاهده ماده 4 قانون حمایت از خانواده

ماده 26ـ در صورتی که طلاق توافقی یا به درخواست زوج باشد دادگاه به صدور گواهی عدم امکان سازش اقدام و اگر به درخواست زوجه باشد حسب مورد مطابق قانون به صدور حکم الزام زوج به طلاق یا احراز شرایط اعمال وکالت در طلاق مبادرت می کند.

مشاهده ماده 26 قانون حمایت از خانواده

ماده 27ـ در کلیه موارد درخواست طلاق به جز طلاق توافقی دادگاه باید به منظور ایجاد صلح و سازش موضوع را به داوری ارجاع کند. دادگاه در این موارد باید با توجه به نظر داوران رای صادر و چنانچه آن را نپذیرد نظریه داوران را با ذکر دلیل رد کند.

مشاهده ماده 27 قانون حمایت از خانواده

ماده 34ـ مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش برای تسلیم به دفتر رسمی ازدواج و طلاق سه ماه پس از تاریخ ابلاغ رای قطعی یا قطعی شدن رای است. چنانچه گواهی مذکور ظرف این مهلت تسلیم نشود یا طرفی که آن را به دفترخانه رسمی طلاق تسلیم کرده است ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم در دفترخانه حاضر نشود یا مدارک لازم را ارائه نکند گواهی صادر شده از درجه اعتبار ساقط است. تبصره ـ هرگاه گواهی عدم امکان سازش صادر شده بر اساس توافق زوجین به حکم قانون از درجه اعتبار ساقط شود کلیه توافقاتی که گواهی مذکور بر مبنای آن صادر شده است ملغی می گردد.

مشاهده ماده 34 قانون حمایت از خانواده

ماده 35ـ هرگاه زوج در مهلت مقرر به دفتر رسمی ازدواج و طلاق مراجعه و گواهی عدم امکان سازش را تسلیم کند درصورتی که زوجه ظرف یک هفته در دفترخانه حاضر نشود سردفتر به زوجین اخطار می کند برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفترخانه حاضر شوند. درصورت عدم حضور زوجه صیغه طلاق جاری و پس از ثبت به وسیله دفترخانه مراتب به اطلاع زوجه می رسد. تبصره ـ فاصله بین ابلاغ اخطاریه و جلسه اجرای صیغه در این ماده و ماده (34) این قانون نباید از یک هفته کمتر باشد. در مواردی که زوج یا زوجه مجهول المکان باشند دعوت از شخص مجهول المکان از طریق نشر آگهی در جراید کثیر الانتشار یا هزینه درخواست کننده به وسیله دفترخانه به عمل می آید.

مشاهده ماده 35 قانون حمایت از خانواده

ماده 38 ـ در طلاق رجعی صیغه طلاق مطابق مقررات مربوط جاری و مراتب صورتجلسه می شود ولی ثبت طلاق منوط به ارائه گواهی کتبی حداقل دو شاهد مبنی بر سکونت زوجه مطلقه در منزل مشترک تا پایان عده است مگر این که زن رضایت به ثبت داشته باشد. در صورت تحقق رجوع صورتجلسه طلاق ابطال و درصورت عدم رجوع صورتجلسه تکمیل و طلاق ثبت می شود. صورتجلسه تکمیل شده به امضای سردفتر زوجین یا نمایندگان آنان و دو شاهد طلاق می رسد. در صورت درخواست زوجه گواهی اجرای صیغه طلاق و عدم رجوع زوج به وی اعطاء می شود. در هر حال درصورت انقضای مدت عده و عدم احراز رجوع طلاق ثبت می شود

مشاهده ماده 38 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM