رای قضایی شماره 9309970906100326

رای قضایی شماره 9309970906100326

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970906100326


شماره دادنامه قطعی:
9309970906100326

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/05/29

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
عذر موجه زندانی در اعتراض خارج از موعد به رای

پیام رای:
چنانچه زندانی در موعد قانونی اعتراض خود را به دفتر زندان تسلیم کند و در اثر تعلل زندان ثبت دادخواست اعتراضی خارج از مهلت صورت گیرد مورد از موارد عذر موجه تلقی می شود.

رای خلاصه جریان پرونده
این است که خانم ط.ب. فرزند ق. 28 ساله خانه دار اهل و ساکن مرودشت دادخواستی به خواسته ی الزام زوج به طلاق به دلیل تحقق شرط ضمن عقد و عسر و حرج به طرفیت آقای م.ب. فرزند خ. 35 ساله تقدیم محاکم عمومی مرودشت و اظهار داشته که در تاریخ 1/10/78 با خوانده به موجب سند نکاحیه شماره 581026 در دفتر ازدواج.. . حوزه ثبت مرودشت ازدواج دایم کردم و دارای یک فرزند مشترک می باشیم مدت دو سال است به من و فرزندم نفقه نداده است استدعای استماع شهادت شهود و صدور حکم دارم ضمنا خوانده به اتهام سرقت زندانی است.
پرونده به شعبه دوم دادگاه عمومی مرودشت ارجاع طرفین دعوت و جلسه رسیدگی در تاریخ 6/8/92 تشکیل خواهان اظهار داشت شوهرم از شروط مذکوره در سند نکاحیه عدول و تخلف کرده که من جمله شروط 1 و 2 و 7 و 8 و 9 می باشد دو سال است خرجی من و بچه ام را نداده است سرکار نمی رفت اعتیاد به هرویین پیدا کرد فحاشی می کرد دو فقره سابقه دارد و اکنون نیز به اتهام سرقت زندانی است فرزند مشترک بنام ع. متولد 21/12/80 است یک سکه از مهرم را می بخشم مابقی را می خواهم خوانده اظهار داشته که برای سرقت محکوم به یک سال حبس شده ام که هفت ماه آن را تحمل کرده ام و قبلا نیز سیزده ماه حبس به خاطر سرقت کشیده ام و اکنون حدود دو سال است که زندانی هستم و به همین خاطر نتوانستم خرجی بدهم و قبل از آن هم معتاد به هرویین و تریاک بودم و نمی توانستم خرجی بدهم در مدتی که زندان بودم مصرف نکردم مهریه اش را زنم طلب کار است نداده ام طلاق نمی دهم یک حرفی می زدم نمی زنم «فحاشی نمی کنم عضو ممیز»; دادگاه قرار ارجاع امر به داور صادر کرده داوران بنام های ع.ب. و ص.م. تعرفه شده اند ولی توفیقی در اصلاح بین زوجین نداشته اند سوابق خوانده استعلام شده پاسخ واصله همان است که خود خوانده در جلسه دادرسی اظهار داشته دادگاه جلسه دیگری در تاریخ 4/12/92 تشکیل داده اظهارات همان است که در جلسه قبلی مطرح شده خوانده اظهار داشته زندانی هستم و نمی توانم نفقه بدهم از کجا بیاورم پرونده های کیفری را دادگاه مطالبه و ملاحظه و مطالب مختصری از آن ها را بازنویسی کرده و با اعلام ختم رسیدگی تحقق شرایط 1 و 9 از شروط ضمن عقد را محرز تشخیص به زوجه اذن اعمال وکالت و ثبت طلاق با انتخاب نوع آن داده در مورد مهریه و نفقه معوقه زوجه جداگانه اقدام کرده و حضانت فرزند به لحاظ سوابق متعدد کیفری خوانده به خواهان تفویض و برای پدر حق ملاقات هر ده روز یک بار لحاظ شده است دادنامه در تاریخ 11/3/93 ابلاغ محکوم علیه تجدیدنظرخواهی خود را در تاریخ 1/4/93 تحویل دفتر زندان داده ولی در تاریخ 8/4/93 به دفتر دادگاه به شماره 00045 ثبت شده است خواهان بدوی نیز طی لایحه در یک صفحه که تحت شماره 00673-6/5/93 ثبت شده مطالب معنونه در مرحله دادرسی را تکرار کرده است لوایح حین الشور قرایت می شود.
هییت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید پس از قرایت گزارش آقای محمد حیدری قاسمی عضو ممیز و بررسی اوراق پرونده اجمالا مبنی بر غیرقابل طرح بودن فرجام خواهی نسبت به دادنامه شماره 00026-20/1/93 فرجام خواسته مشاوره نموده چنین اتخاذ تصمیم می نماید:

رای شعبه دیوان عالی کشور
نظر به اینکه زوج طی لایحه و دادخواستی تنظیمی در تاریخ 1/4/93 از دادنامه تجدیدنظرخواهی شده و تعلل مسیولین زندان موجب ارسال آن با تاخیر و وصول آن و ثبت آن در تاریخ 8/4/93 گردیده که تجدیدنظرخواه به علت زندانی بودن نقشی در تاخیر ارسال نداشته و به نظر می رسد که مورد از مصادیق بند ب ماده 238 قانون آیین دادرسی کیفری و وحدت ملاک بند 4 ماده 306 قانون آیین دادرسی مدنی باشد لذا ضروری بوده است که دادگاه بدوا در مورد موجه بودن یا موجه نبودن عذر او رسیدگی و اعلام نظر می نمود و با لاک گرفتن و تغییر واژه تجدیدنظرخواهی به فرجام خواهی یک مرحله از رسیدگی حذف شده لذا پرونده غیرقابل طرح تشخیص و اعاده می شود تا بررسی و پرونده به مرجع تجدیدنظر ارسال گردد بدیهی است درهرصورت حق فرجام خواهی محکوم علیه محفوظ است.
مستشاران شعبه 1 دیوان عالی کشور
حیدری قاسمی ـ کیقبادی

قاضی:
سیروس کیقبادی , حیدری قاسمی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 306 - مهلت واخواهی از احکام غیابی برای کسانی که مقیم کشورند بیست روز و برای کسانی که خارج از کشور اقامت دارند دو ماه از تاریخ ابلاغ واقعی خواهد بود مگر اینکه معترض به حکم ثابت نماید عدم اقدام به واخواهی در این مهلت به دلیل عذر موجه بوده است. در این صورت باید دلایل موجه بودن عذر خود را ضمن دادخواست واخواهی به دادگاه صادر کننده رای اعلام نماید. اگر دادگاه ادعا را موجه تشخیص داد قرار قبول دادخواست واخواهی را صادر و اجرای حکم نیز متوقف می شود. جهات زیر عذر موجه محسوب می گردد: 1 - مرضی که مانع از حرکت است. 2 - فوت یکی از والدین یا همسر یا اولاد. 3 - حوادث قهریه از قبیل سیل زلزله و حریق که بر اثر آن تقدیم دادخواست واخواهی در مهلت مقرر ممکن نباشد. 4 - توقیف یا حبس بودن به نحوی که نتوان در مهلت مقرر دادخواست واخواهی تقدیم کرد. تبصره 1 - چنانچه ابلاغ واقعی به شخص محکوم علیه میسر نباشد و ابلاغ قانونی به عمل آید آن ابلاغ معتبر بوده و حکم غیابی پس از انقضاء مهلت قانونی و قطعی شدن به موقع اجراء گذارده خواهد شد. درصورتی که حکم ابلاغ واقعی نشده باشد و محکوم علیه مدعی عدم اطلاع از مفاد رای باشد می تواند دادخواست واخواهی به دادگاه صادرکننده حکم غیابی تقدیم دارد. دادگاه بدوا خارج از نوبت در این مورد رسیدگی نموده قرار رد یا قبول دادخواست را صادر می کند. قرار قبول دادخواست مانع اجرای حکم خواهد بود. تبصره 2 - اجرای حکم غیابی منوط به معرفی ضامن معتبر یا اخذ تامین متناسب از محکوم له خواهد بود. مگر اینکه دادنامه یا اجرائیه به محکوم علیه غایب ابلاغ واقعی شده و نامبرده در مهلت مقرر از تاریخ ابلاغ دادنامه واخواهی نکرده باشد. تبصره 3 - تقدیم دادخواست خارج از مهلت یادشده بدون عذر موجه قابل رسیدگی در مرحله تجدیدنظر برابر مقررات مربوط به آن مرحله می باشد.

مشاهده ماده 306 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 238 ـ صدور قرار بازداشت موقت درموارد مذکور درماده قبل منوط به وجود یکی از شرایط زیر است: الف ـ آ‎زاد بودن متهم موجب از بین رفتن آثار و ادله جرم یا باعث تبانی با متهمان دیگر یا شهود و مطلعان واقعه گردد و یا سبب شود شهود از اداء شهادت امتناع کنند. ب ـ بیم فرار یا مخفی شدن متهم باشد و به طریق دیگر نتوان از آن جلوگیری کرد. پ ـ آزاد بودن متهم مخل نظم عمومی موجب به خطر افتادن جان شاکی شهود یا خانواده آنان و خود متهم باشد.

مشاهده ماده 238 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM