رای قضایی شماره 9309970907400596

رای قضایی شماره 9309970907400596

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970907400596


شماره دادنامه قطعی:
9309970907400596

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/05/20

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
طرح دعوی کیفری بعد از طرح دعوی حقوقی در موضوع واحد

پیام رای:
چنانچه شخص با قبول اقرارنامه مدیون به طرح دعوای حقوقی بپردازد و منجر به صدور حکم محکومیت گردد متعاقبا طرح شکایت کیفری راجع به همان دین فاقد توجیه قانونی است.

رای خلاصه جریان پرونده
شعبه 101 دادگاه عمومی جزایی.. . به اتهام آقای ح.خ. دایر بر تحصیل مال از طریق نامشروع به مبلغ سیزده میلیون تومان موضوع شکایت آقای ع.چ. رسیدگی و به شرح استدلال مقید در دادنامه شماره 92000550- 1392/06/30 بزه­کاری متهم احراز و به استناد ماده 2 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری و رعایت قانون نحوه وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین ضمن حکم به رد مال به شاکی (مبلغ سیزده میلیون تومان) به پرداخت مبلغ سه میلیون ریال جزای نقدی در حق صندوق دولت محکوم و رای مرقوم بموجب دادنامه شماره 92000863- 1392/11/07 صادره از شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان.. . با رد اعتراض تایید و قطعیت یافته است. محکوم علیه به ­شرح لایحه تسلیمی که به هنگام شور قرایت خواهدشد و بنا به گواهی زندان مرکزی.. . از زندان ارسال نموده است با استناد به مدارک ضمیمه به استناد ماده 272 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1378 استدعای اعاده دادرسی نموده و رسیدگی پس از ثبت به کلاسه فوق به این شعبه محول شده است. نظربه این­که اظهارنظر در خصوص تقاضا مستلزم مطالعه و بررسی پرونده های محاکماتی و مرتبط بود از این رو پرونده­های محاکماتی مطالبه و پس از وصول مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته و به­شرح برگ جداگانه اتخاذ تصمیم می شود.
هیات شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید پس از قرایت گزارش عضو ممیز و بررسی اوراق پرونده و نظریه کتبی دادیار دیوان عالی کشور اجمالا مبنی بر تقاضای اتخاذ تصمیم شایسته و قانونی دارم مشاوره نموده چنین رای می دهد:

رای شعبه دیوان عالی کشور
با بررسی پرونده محاکماتی حقوقی به شماره 264/91 ح مطروحه در شعبه اول دادگاه حقوقی.. . ملاحظه می شود که شاکی خصوصی قبل از طرح شکایت کیفری علیه آقای ح.خ. در تاریخ 1391/03/16 اقدام به تقدیم دادخواست حقوقی به خواسته صدور حکم به الزام و محکومیت خوانده(ح.خ.) به پرداخت مبلغ 130/000/000 ریال با احتساب خسارات تاخیردرتادیه از مورخ 1389/03/25 و جمع خسارات وارده نموده و مستند ادعای خود را یک برگ اقرارنامه خوانده به میزان خواسته در حق خود اعلام داشته و با ارایه آن صدور حکم برابر خواسته را تقاضا کرده است و سرانجام به موجب دادنامه شماره 91000877- 1391/10/16 حکم به محکومیت خوانده در حق خواهان برابر خواسته صادر و رای صادره غیابی و قابل واخواهی اعلام گردیده که با مطالبه پرونده محاکماتی سرنوشت واخواهی محکوم علیه معلوم نیست و مدیر دفتر دادگاه نیز ضمن ارسال پرونده به این شعبه مطلبی در این خصوص اعلام ننموده است. پس از طرح دعوای حقوقی خواهان محترم به عنوان شاکی خصوصی و به شرح پرونده محاکماتی به شماره کلاسه 63/93/ (الف) با استناد به اقرارنامه فوق الذکر تحت عنوان فریب و اخاذی در دادسرای عمومی و انقلاب اسلامی.. . علیه خوانده یاد شده شکایت کیفری طرح نموده و پس از صدور قرار مجرمیت و کیفرخواست تحت عنوان تحصیل مال از طریق نامشروع به مبلغ سیزده میلیون تومان(همان مبلغ مندرج در دادخواست حقوقی و اقرارنامه استنادی) پرونده به دادگاه ارسال و به شرحی که در گزارش ممیزی آمد مجرمیت وی احراز و به موجب دادنامه های صادره از محاکم بدوی و تجدیدنظر به مجازات کیفری متضمن رد مال به شاکی خصوصی و پرداخت مبلغ سه میلیون ریال جزای نقدی بدل از حبس محکوم شده است. بنابه مراتب اولا: موضوع واحد بالاستقلال نمی تواند واجد دو خصیصه حقوقی و جزایی باشد هرچند به تبع امر کیفری امکان مطالبه دین و طلب موضوع مواد 9 11 و 12 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1378 میسر و موجه است؛ ثانیا: شاکی قبل از طرح دعوای کیفری با قبول اقرارنامه مدیون و به واقع قبول وصف حقوقی ادعا به طرح دعوای حقوقی پرداخته و طرح بعدی شکایت کیفری راجع به همان دین فاقد توجیه و مبنای حقوقی و قضایی است؛ ثالثا: صدور احکام متعدد در موضوع واحد که قبلا اعتبار امر محکوم بها را پیدا نموده است خلاف موازین و مقررات آیین دادرسی است و مالا محکومیت خوانده و متهم به پرداخت دو فقره و دو برابر مال ماخوذه خلاف عدالت و نصفت قضایی است؛ رابعا: با توجه به روابط خویشاوندی طرفین(شاکی پدر زن و متهم داماد وی می باشد) و مفادا اقرارنامه مدیون به طلب داین و ترتیب پرداخت آن اساسا موضوع پرونده فاقد وصف جزایی بوده و صدور حکم به محکومیت متقاضی فعلی (متهم) خلاف موازین قانونی می باشد بنابراین استدعای تجویز اعاده دادرسی نسبت به رای قطعی شماره 92000863- 1392/11/07 صادره از شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان.. . با فقره 5 و ملاک بند 6 ماده 272 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1378 منطبق است و با رعایت 274 و 275 قانون یاد شده ضمن پذیرش تقاضا و تجویز اعاده دادرسی رسیدگی مجدد به دادگاه هم عرض دادگاه صادرکننده رای قطعی ارجاع می گردد.
شعبه 14 دیوانعالی کشور - رییس و مستشار
محمدرضا صابر - غلامرضا خلف رضایی

قاضی:
محمدرضا صابر , غلامرضا خلف رضایی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 272 ـ در صورت اختلاف دادستان و بازپرس در صلاحیت نوع جرم یا مصادیق قانونی آن حل اختلاف با دادگاه کیفری دویی است که دادسرا در معیت آن انجام وظیفه می کند.

مشاهده ماده 272 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 9 ـ ارتکاب جرم می تواند موجب طرح دو دعوی شود: الف ـ دعوای عمومی برای حفظ حدود و مقررات الهی یا حقوق جامعه و نظم عمومی ب ـ دعوای خصوصی برای مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم و یا مطالبه کیفرهایی که به موجب قانون حق خصوصی بزه دیده است مانند حد قذف و قصاص

مشاهده ماده 9 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 11 ـ تعقیب متهم و اقامه دعوی از جهت حیثیت عمومی بر عهده دادستان و اقامه دعوی و درخواست تعقیب متهم از جهت حیثیت خصوصی با شاکی یا مدعی خصوصی است.

مشاهده ماده 11 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 12 ـ تعقیب متهم در جرایم قابل گذشت فقط با شکایت شاکی شروع و در صورت گذشت او موقوف می شود. تبصره ـ تعیین جرایم قابل گذشت به موجب قانون است.

مشاهده ماده 12 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 2 ـ هر کس بنحوی از انحاء امتیازاتی را که به اشخاص خاص به جهت داشتن شرایط مخصوص تفویض می گردد نظیر جواز صادرات و واردات و آنچه عرفا موافقت اصولی گفته می شود در معرض خرید و فروش قرار دهد و یا از آن سوءاستفاده نماید و یا در توزیع کالاهایی که مقرر بوده طبق ضوابطی توزیع نماید مرتکب تقلب شود و یا بطور کلی مالی یا وجهی تحصیل کند که طریق تحصیل آن فاقد مشروعیت قانونی بوده است مجرم محسوب و علاوه بر رد اصل مال به مجازات سه ماه تا دو سال حبس و یا جریمه نقدی معادل دو برابر مال بدست آمده محکوم خواهد شد. تبصره ـ در موارد مذکور در این ماده در صورت وجود جهات تخفیف و تعلیق دادگاه مکلف به رعایت مقررات تبصره 1 ماده 1 این قانون خواهد بود.

مشاهده ماده 2 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM