رای قضایی شماره 9209970222601945

رای قضایی شماره 9209970222601945

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970222601945


شماره دادنامه قطعی:
9209970222601945

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/11/15

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
دعوای طلاق به دلیل کراهت شدید

پیام رای:
زندگی جداگانه زوجین به مدت طولانی (10 سال) و عدم اقدام زوج برای بازگرداندن زوجه به زندگی مشترک اماره بر کراهیت شدید دو طرف بوده و می تواند نشانگر عسر و حرج زوجه باشد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی خانم ل.ط. به طرفیت آقای ح.ج. به خواسته صدور حکم طلاق به این توضیح که خواهان مدعی است در سال 1375 به عقد نکاح دایم خوانده درآورده و از ده سال قبل به علت سوء رفتار زوج و عدم پرداخت نفقه زندگی مشترک نداشته و در منزل پدری خود به صورت مستقل از زوج زندگی می کند لذا با ادعای اینکه در عسر و حرج واقع شده است تقاضای صدور حکم به شرح فوق را نموده است. دادگاه با توجه به مجموع محتویات پرونده و نظر به اینکه زوجین مذکور به مدت ده سال گذشته جدای از هم زندگی می کنند و زوج علی رغم اینکه به شرح لایحه تقدیمی و اظهارات خود در دادگاه و دادخواست مطروحه مبنی بر درخواست تمکین زوجه ادعای تمایل به ادامه زندگی مشترک دارد درحالی که در طی ده سال گذشته اقدامی در جهت بازگرداندن خواهان به زندگی مشترک صورت نداده و پس از ده سال مبادرت به طرح دعوی تمکین کرده است و از طرف دیگر همین که زوجین مدت ده سال جدای از یکدیگر هستند و به هر دلیلی تاکنون به سازش نرسیده اند خود دلیلی بر کراهت شدید طرفین و درنتیجه محرز بودن عسر و حرج زوجه به لحاظ اینکه در بلاتکلیفی مطلق به سر می برد می باشد. لذا دادگاه ادعای خواهان را وارد و ثابت دانسته و با توجه به اینکه بر اساس تکلیف شرعی و قانونی خود موضوع را به داوری نیز ارجاع نموده و اما تلاش داوران طرفین به نتیجه منجر نشده است لذا مستندا به ماده 1130 قانون مدنی و ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی و مواد 1 4 32و33 قانون حمایت خانواده حکم به الزام زوج به مطلقه کردن زوجه صادر و اعلام می گردد. زوجه مهریه خود را دریافت کرده و در مورد جهیزیه و نفقه جداگانه اقدام می کند و اجرت المثل را در قبال طلاق بذل می کند. زوجین فرزند مشترک ندارند نوع طلاق خلع باین است و مدت اعتبار حکم شش ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی دادگاه است. رای صادره حضوری و ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان تهران است.
رییس شعبه 1 دادگاه عمومی حقوقی دماوند ـ محمدی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای ح.ج. به طرفیت خانم ل.ط. نسبت به دادنامه شماره920882-6/8/92 در پرونده کلاسه 9209982210100097 شعبه 1 دادگاه عمومی حقوقی دماوند که به موجب آن حکم الزام زوج به مطلقه نمودن زوجه به شرح استدلال به عمل آمده در دادنامه موصوف صادرشده است موجه تشخیص داده نمی شود زیرا با توجه به محتویات پرونده و نیز لایحه اعتراضیه تجدیدنظرخواه و دفاعیه تجدیدنظر خوانده چه در لایحه دفاعیه و چه در جلسه دادگاه مورخ 15/11/92 این دادگاه ازآنجایی که دادنامه بدوی وفق مقررات و موازین قانونی اصدار یافته است و از جانب تجدیدنظرخواه دلیل بر نقض و بی اعتباری دادنامه را فراهم آورد ابراز نگردیده است ضمن رد درخواست تجدیدنظرخواه مستندا به قسمت اخیر ماده 358 از قانون آیین دادرسی محاکم عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 21/1/79 شمسی دادنامه یادشده را با اصلاح بر اینکه زوجه در جلسه دادگاه مورخ 15/11/92 اظهار نموده است از اجرت المثل و نفقه معوقه صرف نظر می نماید در قبال طلاق و نیز زوج نسبت به استرداد جهیزیه طبق لیست باید به من اقدام نماید در اجرای ماده 351 قانون مارالذکر تایید می نماید این رای به موجب ماده 368-397 از قانون مرقوم ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ قابل فرجام خواهی در دیوان عالی محترم کشور است.
رییس شعبه 26 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
احمدی ـ نجفی رسا

قاضی:
احمدی , محمدی , نجفی رسا

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 1ـ به منظور رسیدگی به امور و دعاوی خانوادگی قوه قضائیه موظف است ظرف سه سال از تاریخ تصویب این قانون در کلیه حوزه های قضائی شهرستان به تعداد کافی شعبه دادگاه خانواده تشکیل دهد. تشکیل این دادگاه در حوزه های قضائی بخش به تناسب امکانات به تشخیص رئیس قوه قضائیه موکول است. تبصره1ـ از زمان اجرای این قانون در حوزه قضائی شهرستانهایی که دادگاه خانواده تشکیل نشده است تا زمان تشکیل آن دادگاه عمومی حقوقی مستقر در آن حوزه با رعایت تشریفات مربوط و مقررات این قانون به امور و دعاوی خانوادگی رسیدگی می کند. تبصره2ـ در حوزه قضائی بخشهایی که دادگاه خانواده تشکیل نشده است دادگاه مستقر در آن حوزه با رعایت تشریفات مربوط و مقررات این قانون به کلیه امور و دعاوی خانوادگی رسیدگی می کند مگر دعاوی راجع به اصل نکاح و انحلال آن که در دادگاه خانواده نزدیکترین حوزه قضائی رسیدگی می شود.

مشاهده ماده 1 قانون حمایت از خانواده

ماده 4ـ رسیدگی به امور و دعاوی زیر در صلاحیت دادگاه خانواده است: 1ـ نامزدی و خسارات ناشی از برهم زدن آن 2ـ نکاح دائم موقت و اذن در نکاح 3ـ شروط ضمن عقد نکاح 4ـ ازدواج مجدد 5 ـ جهیزیه 6 ـ مهریه 7ـ نفقه زوجه و اجرت المثل ایام زوجیت 8 ـ تمکین و نشوز 9ـ طلاق رجوع فسخ و انفساخ نکاح بذل مدت و انقضای آن 10ـ حضانت و ملاقات طفل 11ـ نسب 12ـ رشد حجر و رفع آن 13ـ ولایت قهری قیمومت امور مربوط به ناظر و امین اموال محجوران و وصایت در امور مربوط به آنان 14ـ نفقه اقارب 15ـ امور راجع به غایب مفقود الاثر 16ـ سرپرستی کودکان بی سرپرست 17ـ اهدای جنین 18ـ تغییر جنسیت تبصره ـ به دعاوی اشخاص موضوع اصول دوازدهم (12) و سیزدهم (13) قانون اساسی حسب مورد طبق قانون اجازه رعایت احوال شخصیه ایرانیان غیرشیعه در محاکم مصوب 31/4/1312 و قانون رسیدگی به دعاوی مطروحه راجع به احوال شخصیه و تعلیمات دینی ایرانیان زرتشتی کلیمی و مسیحی مصوب 3/4/1372 مجمع تشخیص مصلحت نظام رسیدگی می شود. تصمیمات مراجع عالی اقلیت های دینی مذکور در امور حسبی و احوال شخصیه آنان از جمله نکاح و طلاق معتبر و توسط محاکم قضائی بدون رعایت تشریفات تنفیذ و اجراء می گردد.

مشاهده ماده 4 قانون حمایت از خانواده

ماده 32ـ در مورد حکم طلاق اجرای صیغه و ثبت آن حسب مورد منوط به انقضای مهلت فرجام خواهی یا ابلاغ رای فرجامی است.

مشاهده ماده 32 قانون حمایت از خانواده

ماده 33ـ مدت اعتبار حکم طلاق شش ماه پس از تاریخ ابلاغ رای فرجامی یا انقضای مهلت فرجام خواهی است. هرگاه حکم طلاق از سوی زوجه به دفتر رسمی ازدواج و طلاق تسلیم شود در صورتی که زوج ظرف یک هفته از تاریخ ابلاغ مراتب در دفترخانه حاضر نشود سر دفتر به زوجین ابلاغ می کند برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفترخانه حاضر شوند. در صورت عدم حضور زوج و عدم اعلام عذر از سوی وی یا امتناع او از اجرای صیغه صیغه طلاق جاری و ثبت می شود و مراتب به زوج ابلاغ می گردد. در صورت اعلام عذر از سوی زوج یک نوبت دیگر به ترتیب مذکور از طرفین دعوت به عمل می آید. تبصره ـ دادگاه صادر کننده حکم طلاق باید در رای صادر شده بر نمایندگی سردفتر در اجرای صیغه طلاق در صورت امتناع زوج تصریح کند.

مشاهده ماده 33 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM