نشست قضایی شماره 1400-8011

نشست قضایی شماره 1400-8011

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8011


کد نشست:
1400-8011

تاریخ برگزاری:
1399/04/17

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر سمنان

موضوع:
قرار تامین کیفری و نظارت قضایی در مرحله اجرای احکام

پرسش:
با توجه به مواد قانونی مربوط به قرارهای تامین کیفری و نظارت قضایی از جمله ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری که در اخذ تامین های کیفری به ضرر و زیان شاکی اشاره نموده است حال در پرونده ای که شاکی دادخواست ضرر و زیان به دادگاه کیفری تقدیم نموده است و دادگاه کیفری هم به ضرر و زیان شاکی رای داده است. آیا می توان در مرحله ی اجرای احکام ضرر و زیان شاکی را از محل قرار تامین کیفری اخذ نمود؟

نظر هیئت عالی:
در خصوص تدارک ضرر و زیان ناشی از جرم از محل وثیقه یا وجه الکفاله به تفصیلی که در نظریه اداره حقوقی قوه قضاییه به شماره 7/94/2905 – 23/10/1394 آمده به شرح زیر مورد تایید است. در خصوص نظارت قضایی ضمانت اجرایی آن در ماده 254 قانون آیین دادرسی کیفری آمده است. مستفاد از مواد 217 224 و 232 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی و نیز تصریح ماده 538 این قانون دیه و یا ضرر و زیان ناشی از جرم در اجرای مواد 232 و 233 قانون فوق الذکر در ابتدا از محل تامین اخذ شده پرداخت و مازاد بر آن به نفع دولت ضبط می شود. بنابراین در فرض سوال که محکوم علیه به لحاظ جرایم ارتکابی به حبس و استرداد وجوه حاصل از جرم (به نفع دولت) و جزای نقدی محکوم گردیده و به لحاظ عدم معرفی محکوم علیه از سوی وثیقه گذار دستور ضبط وثیقه توسط دادستان صادر گردیده است باید مطابق مواد 232 و 538 قانون یاد شده نسبت به پرداخت ضرر و زیان ناشی از جرم (که در فرض حاضر تحت عنوان استرداد وجوه حاصل از ارتکاب جرم از آن نام برده شده است) از محل وثیقه ضبط شده اقدام گردد ولکن در خصوص پرداخت جزای نقدی با توجه به اینکه وثیقه گذار غیر از متهم می باشد با لحاظ مواد 232 و 233 این قانون موجبی جهت پرداخت جزای نقدی از محل وثیقه یاد شده نبوده و لذا جزای نقدی مزبور باید مطابق ماده 529 قانون مارالذکر از محل اموال محکوم علیه پرداخت گردد.

نظر اکثریت:
با توجه به مواد 217 و 219 و 232 و 233 قانون آیین دادرسی کیفری و با توجه به ضرر و زیان به صورت مطلق ذکر شده است و با توجه به اصاله الااطلاق می توان در صورت تخلف متهم یا محکوم علیه نسبت به ضبط وثیقه یا مبلغ وجه الکفاله اقدام نمود و از محل آن ضرر و زیان شاکی را پرداخت نمود.

نظر اقلیت:
در صورت تخلف متهم یا محکوم علیه می توان اقدام به ضبط وثیقه یا وجه الکفاله نمود ولی نمی توان از محل آن ضرر و زیان شاکی را پرداخت نمود و به نفع دولت ضبط می شود.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 217 ـ به منظور دسترسی به متهم و حضور به موقع وی جلوگیری از فرار یا مخفی شدن او و تضمین حقوق بزه دیده برای جبران ضرر و زیان وی بازپرس پس از تفهیم اتهام و تحقیق لازم در صورت وجود دلایل کافی یکی از قرارهای تامین زیر را صادر می کند: الف ـ التزام به حضور با قول شرف ب ـ التزام به حضور با تعیین وجه التزام پ ـ التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با قول شرف ت ـ التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با تعیین وجه التزام ث ـ التزام به معرفی نوبه‏ای خود بهصورت هفتگی یا ماهانه به مرجع قضایی یا انتظامی با تعیین وجه التزام ج ـ التزام مستخدمان رسمی کشوری یا نیروهای مسلح به حضور با تعیین وجه التزام با موافقت متهم و پس از اخذ تعهد پرداخت از محل حقوق آنان از سوی سازمان مربوط چ ـ التزام به عدم خروج از منزل یا محل اقامت تعیین شده با موافقت متهم با تعیین وجه التزام از طریق نظارت با تجهیزات الکترونیکی یا بدون نظارت با این تجهیزات ح ـ اخذ کفیل با تعیین وجه الکفاله خ ـ اخذ وثیقه اعم از وجه نقد ضمانت‏نامه بانکی مال منقول یا غیرمنقول د ـ بازداشت موقت با رعایت شرایط مقرر قانونی تبصره 1 ـ در صورت امتناع متهم از پذیرش قرار تامین مندرج در بند (الف) قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام صادر و در صورت امتناع از پذیرش قرارهای مندرج در بندهای (ب) (پ) (ت) و (ث) قرار کفالت صادر می شود. تبصره 2 ـ در مورد بندهای (پ) و (ت) خروج از حوزه قضایی با اجازه قاضی ممکن است. تبصره 3 ـ در جرایم غیرعمدی در صورتی که به تشخیص مقام قضایی تضمین حقوق بزه دیده به طریق دیگر امکان‏پذیر باشد صدور قرار کفالت و وثیقه جایز نیست.

مشاهده ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 232 ـ دیه با رعایت مقررات مربوط و ضرر و زیان محکوم‏له در صورتی از مبلغ وثیقه یا وجه الکفاله کسر می شود که امکان وصول آن از بیمه میسر نباشد و محکوم علیه حاضر نشود و وثیقه گذار یا کفیل هم وی را طبق مقررات حاضر ننموده و عذر موجهی هم نداشته باشد.

مشاهده ماده 232 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 233 ـ چنانچه قرار تامین صادر شده متضمن تادیه وجه التزام باشد یا متهم خود ایداع وثیقه کرده باشد در صورت عدم حضور محکوم علیه و عدم امکان وصول آن از بیمه علاوه بر اخذ دیه و ضرر و زیان محکوم‏له از محل تامین جزای نقدی نیز در صورت محکومیت وصول می شود و در مورد قرار وثیقه در صورت حضور و عجز از پرداخت محکومیت های فوق با لحاظ مستثنیات دین از محل تامین اخذ می شود.

مشاهده ماده 233 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 254 ـ هرگاه متهم از اجرای قرار نظارت قضایی که توام با قرار تامین صادر شده است تخلف کند قرار نظارت لغو و قرار تامین تشدید می شود و در صورت تخلف متهم از اجرای قرار نظارت مستقل قرار صادره به قرار تامین متناسب تبدیل می گردد. مفاد این ماده در حین صدور قرار نظارت قضایی به متهم تفهیم می شود. تبصره ـ در اجرای این ماده نمی توان قرار صادره را به قرار بازداشت موقت تبدیل کرد.

مشاهده ماده 254 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 224 ـ بازپرس مکلف است ضمن صدور قرار قبولی کفالت یا وثیقه به کفیل یا وثیقه گذار تفهیم کند که در صورت احضار متهم و عدم حضور او بدون عذر موجه و عدم معرفی وی از ناحیه کفیل یا وثیقه گذار وجه‏ الکفاله وصول یا وثیقه طبق مقررات این قانون ضبط می شود. تبصره ـ تفهیم مفاد ماده (194) این قانون نسبت به کفیل و وثیقه گذار نیز الزامی است.

مشاهده ماده 224 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 219 ـ مبلغ وجه التزام وجه الکفاله و وثیقه نباید در هر حال از خسارت وارد به بزه دیده کمتر باشد. در مواردی که دیه یا خسارت زیان دیده از طریق بیمه قابل جبران است بازپرس با لحاظ مبلغ قابل پرداخت از سوی بیمه قرار تامین متناسب صادر می کند.

مشاهده ماده 219 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM