نشست قضایی شماره 1400-8535

نشست قضایی شماره 1400-8535

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8535


کد نشست:
1400-8535

تاریخ برگزاری:
1398/11/15

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر نائین

موضوع:
انتفای سمت زوج در طرح شکایت با موضوع رابطه نامشروع پس از اجرای صیغه طلاق

پرسش:
شخص الف بعد از اجرای صیغه طلاق علیه همسر سابق خود به اتهام اعمال دون زنا در ایام زوجیت طرح شکایت نموده است؛ آیا الف ذینفع در طرح شکایت می باشد؟

نظر هیئت عالی:
در فرضی که پس از وقوع طلاق زوج به سبب رابطه با نامشروع از همسر سابق خود شکایتی داشته باشد با انتفای رابطه زوجیت بقای سمت وی در طرح شکایت مواجه با مانع قانونی بوده و از شمول عنوان شاکی مذکور در ماده 102 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 92 خارج است؛ ضمنا ضرورت بزه پوشی در جرایم منافی عفت نیز چنین استنباطی را تقویت می کند.

نظر اکثریت:
با عنایت به اینکه در فرض سوال علقه ازدواج میان اشخاص مرتفع گردیده است و از طرفی در جرایم منافی عفت اصل اولیه استتار بزه می باشد و از سویی در غالب موارد طلاق صورت گرفته میان زوجین توافقی و با جهت کتمان موضوع می باشد و طرح شکایت پس از وقوع طلاق به منظور انتقام زوج از زوجه می باشد و نیز تفسیر مضیق و نیز تفسیر به نفع متهم اقتضا می نماید الف ذینفع در طرح شکایت نبوده و با طرح شکایت به استناد ماده 383 و بند الف ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری حسب مورد قرار منع یا موقوفی تعقیب صادر گردد.

نظر اقلیت:
در ماده 102 قانون آیین دادرسی کیفری عنوان شاکی بیان شده است نه شاکی خصوصی و از متن ماده ضرورتا ذینفع در موضوع برداشت نمی گردد و از طرفی مستندا به ماده 10 و 11 و 14 قانون آیین دادرسی کیفری بزه دیده شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان شده و تعقیب مرتکب را بخواهد و در فرض سوال زوج عملا از جهت حیثیتی و شرفی دچار خسارت معنوی گردیده است؛ لذا زوج شاکی تلقی می گردد؛ مضافا اینکه بزه در زمانی واقع گردیده است که علقه زوجیت میان اشخاص وجود داشته و از طرفی بحث استتار در جرایم منافی عفت زمانی مطرح است که اصولا شاکی وجود نداشته باشد؛ لذا رسیدگی باید ادامه یابد و حکم صادر گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 14 ـ شاکی می تواند جبران تمام ضرر و زیانهای مادی و معنوی و منافع ممکن الحصول ناشی از جرم را مطالبه کند. تبصره 1 ـ زیان معنوی عبارت از صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار شخصی خانوادگی یا اجتماعی است. دادگاه می تواند علاوه بر صدور حکم به جبران خسارت مالی به رفع زیان از طرق دیگر از قبیل الزام به عذرخواهی و درج حکم در جراید و امثال آن حکم نماید. تبصره 2 ـ منافع ممکن الحصول تنها به مواردی اختصاص دارد که صدق اتلاف نماید. همچنین مقررات مرتبط به منافع ممکن الحصول و نیز پرداخت خسارت معنوی شامل جرایم موجب تعزیرات منصوص شرعی و دیه نمی شود.

مشاهده ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 383 ـ در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود پس از پایان تحقیقات مقدماتی چنانچه عمل انتسابی جرم محسوب نشود یا ادله کافی برای انتساب جرم به متهم وجود نداشته باشد و یا به جهات قانونی دیگر متهم قابل تعقیب نباشد دادگاه حسب مورد قرار منع یا موقوفی تعقیب و در غیر اینصورت قرار رسیدگی صادر می کند.

مشاهده ماده 383 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد مذکور در بند (الف) چنانچه اصحاب دعوی حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورتیکه اصحاب دعوی حاضر نباشند یا برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان درخواست مهلت کنند دادگاه با اخذ تامین متناسب از متهم وقت رسیدگی را تعیین و مراتب را به اصحاب دعوی و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند ابلاغ می کند.

مشاهده ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 11 ـ تعقیب متهم و اقامه دعوی از جهت حیثیت عمومی بر عهده دادستان و اقامه دعوی و درخواست تعقیب متهم از جهت حیثیت خصوصی با شاکی یا مدعی خصوصی است.

مشاهده ماده 11 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 102 ـ انجام هرگونه تعقیب و تحقیق در جرایم منافی عفت ممنوع است و پرسش از هیچ فردی در این خصوص مجاز نیست مگر در مواردی که جرم در مرئی و منظر عام واقع شده و یا دارای شاکی یا به عنف یا سازمان یافته باشد که در این صورت تعقیب و تحقیق فقط در محدوده شکایت و یا اوضاع و احوال مشهود توسط مقام قضایی انجام می شود. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 1 ـ در جرایم منافی عفت هرگاه شاکی وجود نداشته باشد و متهم بدوا قصد اقرار داشته باشد قاضی وی را توصیه به پوشاندن جرم و عدم اقرار می کند. تبصره 2 ـ قاضی مکلف است عواقب شهادت فاقد شرایط قانونی را به شاهدان تذکر دهد. تبصره 3 ـ در جرایم مذکور در این ماده اگر بزه دیده محجور باشد ولی یا سرپرست قانونی او حق طرح شکایت دارد. در مورد بزه دیده بالغی که سن او زیر هجده سال است ولی یا سرپرست قانونی او نیز حق طرح شکایت دارد.

مشاهده ماده 102 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 10 ـ بزه دیده شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان می گردد و چنانچه تعقیب مرتکب را درخواست کند «شاکی» و هرگاه جبران ضرر و زیان وارده را مطالبه کند «مدعی خصوصی» نامیده می شود.

مشاهده ماده 10 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM