رای قضایی شماره 9209970224000801

رای قضایی شماره 9209970224000801

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970224000801


شماره دادنامه قطعی:
9209970224000801

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/05/23

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
مطالبه همزمان اجرت المثل و شرط تنصیف دارایی

پیام رای:
اعمال شرط تنصیف دارایی و اجرت المثل ایام زوجیت به طور همزمان قابل مطالبه نیست.

رای دادگاه بدوی
درخصوص دعوای آقای ع.س. فرزند احمد به طرفیت خانم ز.ب. فرزند ع. به خواسته گواهی عدم امکان سازش به شرح دادخواست تقدیمی. با عنایت به اوراق و محتویات پرونده از جمله کپی مصدق سند ازدواج به شماره ترتیب 7321 که در دفتر رسمی ثبت ازدواج شماره 233 حوزه ثبت تهران تنظیم و پیوست پرونده است زوجیت دایم خواهان و خوانده محرز است. خواهان در شرح دادخواست تقدیمی و در جلسه 31/1/92 این دادگاه بر صدور گواهی عدم امکان سازش تاکید نمود و دلیل آن را بروز پاره ای اختلافات و مشکلات لاینحل عنوان نمود. دادگاه در اجرای ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب 28 آبان 1371 مجمع تشخیص مصلحت نظام و آیین نامه اجرایی تبصره یک ماده واحده فوق قرار ارجاع امر به داوری صادر اهتمام خویش و داوران را برای رفع اختلافات و سازش طرفین مبذول داشت که موثر نشد. خواهان بر طلاق اصراردارد. لذا دادگاه با توجه به قاعده فقهی «الطلاق بید من اخذ بالساق»; و به استناد ماده 1133 قانون مدنی و ماده 26 قانون حمایت خانواده مصوب 1/12/91 مجلس شورای اسلامی گواهی عدم امکان سازش زوجین فوق را صادر و اعلام می نماید. زوجین می توانند به یکی از دفاتر رسمی ثبت طلاق مراجعه پس از انشاء صیغه طلاق نسبت به ثبت رسمی آن اقدام نمایند. رعایت و احراز شرایط صحت اجرای صیغه طلاق از جمله رعایت مفاد ماده 1141 1140 1135 1134 قانون مدنی بر عهده مجری صیغه طلاق است. نوع طلاق باتوجه به ماده 1148 و 1149 قانون مدنی رجعی نوبت اول است. عده این طلاق به استناد ماده 1151 همان قانون پس از وقوع آن سه طهر است. شوهر در زمان عده حق رجوع به همسر خود را دارد و حق اخراج وی از منزل را در زمان عده ندارد. اعتبار این رای به استناد ماده 34 قانون حمایت خانواده یاد شده پس از ابلاغ رای قطعی یا قطعی شدن رای سه ماه است. چنانچه گواه مذکور ظرف این مهلت تسلیم دفتر ثبت طلاق نشود یا طرفی که آن را به دفترخانه رسمی طلاق تسلیم کرد ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم در دفترخانه حاضر نشود یا مدارک لازم را ارایه نکند گواهی یادشده از اعتبار ساقط است. اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفتر موکول به تادیه حقوق شرعی و قانونی زوجه به صورت نقد و به شرح ذیل است. 1ـ مهریه به شرح مندرج در عقد نامه (275 سکه تمام بهارآزادی و هزینه سفرعمره)؛ 2ـ نفقه ایام عده ماهانه 000/300 تومان جمعا 000/000/1 تومان طبق توافق؛ 3ـ اجرت المثل زوجه در فعالیت های روزمره زندگی و کار در منزل. قصد اجرت نداشت دادگاه به استناد بند ب تبصره 6 ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مبلغ 000/8000 تومان به عنوان نحله و بخشش تعیین می نماید. 4ـ تنصیف دارایی؛ زوجه دارایی خواهان را معرفی نکرد. 5 ـ زوج مکلف به استرداد جهیزیه با وصف فعلی آن به زوجه است. زوجه اظهار داشت باردار نیستم. گواهی عدم بارداری از پزشک ذی صلاح و ارایه آن به دفتر ثبت طلاق قبل از اجرای طلاق الزامی است. زوجین یک فرزند مشمول حضانت به نام ح. 8 ساله دارند. حضانت فرزند با پدر است. حق ملاقات مادر با فرزند در هفته 24 ساعت روزهای جمعه محفوظ است. رای حضوری است و به استناد ماده 336 334 330 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد و با انقضای این مهلت مجددا ظرف 20 روز قابل فرجام خواهی در دیوان محترم عالی کشور می باشد.
دادرس شعبه 245 دادگاه عمومی خانواده تهران ـ محمدیان

رای دادگاه تجدیدنظر استان
درخصوص دادخواست تجدیدنظرخواهی ز.ب. به طرفیت ع.س. نسبت به دادنامه شماره 00405 مورخ 2/4/1392 در پرونده کلاسه 1735 صادره از شعبه 245 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن حکم به گواهی عدم امکان سازش با حقوق تعیین شده در دادنامه صادر گردید. تجدیدنظرخواه بیان داشت خواستار جهیزیه و نصف دارایی هستم. تجدیدنظرخوانده هیچ گونه اموال تحصیل ننموده ام. بعد از ازدواج نظر به مراتب فوق اینکه ماده 29 قانون حمایت از خانواده نحله مخدوف گردید هرچندتبصره 6 ماده واحده گویای نحله بوده و اینکه عدم جمع بین دارایی و اجرت المثل از باب قرارداد و اینکه میزان تعیین شده نحله از ناحیه دادگاه اجرت المثل تلقی می گردد و زوجه علاوه براینکه اموال که زوج بعداز ازدواج تحصیل نموده باشد ارایه ننموده و خاصه عدم امکان جمع بین اجرت المثل و نصف دارایی لذا اعتراض تجدیدنظرخواهی وارد نمی باشد. زیرا دادنامه تجدیدنظرخواسته براساس محتویات پرونده و دلایل و مدارک ابرازی صحیحا و مطابق مقررات قانونی خالی از هر گونه اشکال صادرشده و تجدیدنظرخواه در این مرحله از رسیدگی دلیل یا مدرک قانع کننده و محکمه پسندی که موجب نقض و بی اعتباری دادنامه معترض عنه را ایجاب نماید ابراز ننموده و لایحه اعتراضیه متضمن جهت موجه نیست و تجدیدنظرخواهی با هیچ یک از شقوق ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی مطابقت ندارد. لذا دادگاه ادعای تجدیدنظرخواه را وارد و محمول بر صحت تشخیص نداده دادنامه مورد اعتراض را منطبق با مقررات و اصول دادرسی می داند مستندا به مواد 351 و 358 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن رد دادخواست تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظرخواسته را با اصلاح فوق تایید می نماید. این رای ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است.
رییس شعبه 40 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
خالقی ـ نجفی

قاضی:
محمدیان , محمد خالقی , نجفی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1133 - مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید. تبصره - زن نیز می تواند با وجود شرایط مقرر در مواد 1119 1129 و 1130 این قانون از دادگاه تقاضای طلاق نماید.

مشاهده ماده 1133 قانون مدنی

ماده 1141 - طلاق در طهر مواقعه صحیح نیست مگر این که زن یائسه یا حامل باشد.

مشاهده ماده 1141 قانون مدنی

ماده 1140 - طلاق زن در مدت عادت زنانگی یا در حال نفاس صحیح نیست مگر این که زن حامل باشد یا طلاق قبل از نزدیکی با زن واقع شود یا شوهر غایب باشد به طوری که اطلاع از عادت زنانگی بودن زن نتواند حاصل کند.

مشاهده ماده 1140 قانون مدنی

ماده 1135 - طلاق باید منجز باشد و طلاق معلق به شرط باطل است.

مشاهده ماده 1135 قانون مدنی

ماده 1134 - طلاق باید به صیغه ی طلاق و در حضور لااقل دو نفر مرد عادل که طلاق را بشنوند واقع گردد.

مشاهده ماده 1134 قانون مدنی

ماده 1148 - در طلاق رجعی برای شوهر در مدت عده حق رجوع است.

مشاهده ماده 1148 قانون مدنی

ماده 1149 - رجوع در طلاق به هر لفظ یا فعلی حاصل می شود که دلالت بر رجوع کند مشروط بر این که مقرون به قصد رجوع باشد.

مشاهده ماده 1149 قانون مدنی

ماده 336 - مهلت درخواست تجدیدنظر اصحاب دعوا برای اشخاص مقیم ایران بیست روز و برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه از تاریخ ابلاغ یا انقضای مدت واخواهی است.

مشاهده ماده 336 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 334 - مرجع تجدیدنظر آرای دادگاههای عمومی و انقلاب هر حوزه ای دادگاه تجدیدنظر مرکز همان استان می باشد.

مشاهده ماده 334 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 330 - آرای دادگاههای عمومی و انقلاب در امور حقوقی قطعی است مگر در مواردی که طبق قانون قابل درخواست تجدیدنظر باشد.

مشاهده ماده 330 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 26ـ در صورتی که طلاق توافقی یا به درخواست زوج باشد دادگاه به صدور گواهی عدم امکان سازش اقدام و اگر به درخواست زوجه باشد حسب مورد مطابق قانون به صدور حکم الزام زوج به طلاق یا احراز شرایط اعمال وکالت در طلاق مبادرت می کند.

مشاهده ماده 26 قانون حمایت از خانواده

ماده 29ـ دادگاه ضمن رای خود با توجه به شروط ضمن عقد و مندرجات سند ازدواج تکلیف جهیزیه مهریه و نفقه زوجه اطفال و حمل را معین و همچنین اجرت المثل ایام زوجیت طرفین مطابق تبصره ماده (336) قانون مدنی تعیین و در مورد چگونگی حضانت و نگهداری اطفال و نحوه پرداخت هزینه های حضانت و نگهداری تصمیم مقتضی اتخاذ می کند. همچنین دادگاه باید با توجه به وابستگی عاطفی و مصلحت طفل ترتیب زمان و مکان ملاقات وی با پدر و مادر و سایر بستگان را تعیین کند. ثبت طلاق موکول به تادیه حقوق مالی زوجه است. طلاق درصورت رضایت زوجه یا صدور حکم قطعی دایر بر اعسار زوج یا تقسیط محکوم به نیز ثبت می شود. در هرحال هرگاه زن بدون دریافت حقوق مذکور به ثبت طلاق رضایت دهد می تواند پس از ثبت طلاق برای دریافت این حقوق از طریق اجرای احکام دادگستری مطابق مقررات مربوط اقدام کند.

مشاهده ماده 29 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM