رای قضایی شماره 9309970221700598

رای قضایی شماره 9309970221700598

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970221700598


شماره دادنامه قطعی:
9309970221700598

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/05/18

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
حدود اعتبار سند عادی صلح

پیام رای:
اگرچه برابر قانون ثبت ثبت رسمی عقد صلح و پاره ای دیگر از عقود الزامی است و در صورت عدم ثبت در محاکم و ادارات پذیرفته نخواهد شد اما قوانین مزبور دلالتی بر عدم نفوذ و بی اعتباری سند عادی صلح در اثبات و احراز وقوع عقد نداشته و تنها ناظر به حقوق بعدی منبعث از عقود مزبور می باشند.

رای دادگاه بدوی
در مورد دعوی خانم م.س. و آقای ر.م. با وکالت متعاقب آقای ع.ع. به طرفیت خانم ها الف. الف. ف. و آقایان الف. و الف. همگی شهرت ق. به خواسته الزام خواندگان به قایم مقامی مورث خود به حضور در دفترخانه اسناد رسمی و تنظیم سند رسمی صلح نامه نسبت به سهم الارث خود از دو دانگ مشاع از شش دانگ یک باب مغازه پلاک ثبتی 27195 فرعی از 6933 مفروز 1299 فرعی از اصل مذکور بخش 2 تهران شامل عین و منافع و حقوق کسبی و توابع و ملحقات شرعی و قانونی مقوم به 000/000/51 ریال دادگاه فارغ از صحت وسقم ادعای اصالت یا عدم اصالت سند عادی صلح و اثرانگشت مصالح ذیل آن با عنایت به اینکه قانون گذار به صراحت بعضی از عقود را جزء عقود تشریفاتی قلمداد نموده است که به صرف ایجاب و قبول یا به عبارت بهتر عقد فضولی یا عقود رضایی موجب انتقال مالکیت و انعقاد عقد نمی گردد بلکه قصد انشاء و اعلام آن باید به صورت سند رسمی درآید تا به غیر تلقی شود و در این عقود عدم رعایت تشریفات باعث عدم تشکیل عقد می شود و به عبارت دیگر رعایت تشریفات (ثبت و انعقاد عقد به صورت رسمی) شرط تشکیل و اعتبار عقد است نه شرط اثبات عقد و بدون رعایت تشریفات مذکور این عقد باطل بوده و اثری نخواهد داشت و انعقاد و انتقال این گونه عقود مانند صلح و هبه و مشارکت صرفا بایستی به صورت سند رسمی درآید و لازمه این گونه معاملات رسمی حفظ نظم عمومی و ایجاد اعتبار برای مالکیت و حقوق مالکان رسمی می باشد که قانون گذار اخیرا نیز در قانون پیش فروش آپارتمان ها صراحتا به عدم اعتبار معاملات پیش فروش یا پیش خرید آپارتمان ها به صورت سند عادی صحه گذاشته که این گونه نگرشی به تاسی از قوانین مدون سابق مانند قانون ثبت اسناد و املاک و آشفتگی وضع مالکیت در اموال غیرمنقول و بی اعتباری سند رسمی و مآلا مالکیت می باشد و نظر به اینکه سابقا طی دادنامه شماره 1454 مورخ 4/10/87 شعبه محترم 21 حقوقی تهران حکم به بطلان معامله مابهالتزاع و دعوی الزام به تنظیم صادر که در مرجع محترم تجدیدنظر با نقص حکم مذکور و تبدیل قرار رد دعوی اظهارنظر گردیده و از طرفی مجددا به موجب دادنامه شماره 901310 شعبه محترم 49 مرجع محترم تجدیدنظر با نقض حکم تنفیذ و صحت معامله قرار عدم استماع دعوی تنفیذ صادرشده است که اظهارنظرهای مذکور دلالت بر رویه قضایی و نگرش حقوق و دکترین به عدم اصالت اسناد عادی معاملات عقود تشریفاتی و عدم حمل اثر در این گونه معاملات می باشد مع الوصف دادگاه با استناد به مواد 22 و 46 و 48 قانون ثبت اسناد و املاک و مواد 71 و 73 همان قانون دعوی خواهان را موافق حق ندانسته و حکم بر بطلان دعوی و بی حقی خواهان ها صادر و اعلام می دارد حکم دادگاه حضوری و ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
دادرس شعبه 30 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ مداحی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی 1- م.س. 2-ر.ق. نسبت به دادنامه شماره 92/00451 که به موجب آن حکم بر بطلان دعوی صادر و اعلام شده است نظر به اینکه مورث تجدیدنظرخواهان باوجود اهلیت و تصرفات خود در ملک طلق خویش اراده رای را از خود بروز داده که نتیجه آن انتقال قسمتی از ملک خود در قالب عقد صلح در حق تجدیدنظر خواندگان بوده و نظر به اینکه اراده انشایی مرحوم مورث متداعیین بر این مهم تعلق گرفته که مصالح و متصالح قصد آن را داشته اند و نظر به اینکه عقد صلح از جمله عقود لازمه است و این عقد هیچ گاه برهم نمی خورد مگر به وسیله فسخ به خیار یا اقاله که در مانحن فیه نه خیاری موجود است و نه تراضی بر اقاله رای از آن صادر گردیده و نظر به اینکه این عقد در زمره آن دسته از عقود است که شرایط و احکام خاصه معامله رای که قصد آن را داشته اند را ندارد و نظر به اینکه قایل بودن به الزام طرفین (مصالح و متصالح) از برای ثبت این گونه قراردادی خلاف اصل آزادی اراده هاست زیرا مصالح و متصالح از برای تحقق عقد صلح اراده و قصد خویش را اعلان داشته اند علی رای حال نظر به مراتب معروض تجدیدنظرخواهی را محمول بر صحت تلقی و مستندا به ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی دادنامه تجدیدنظر خواسته را نقض و با رعایت مواد 190 و 191 و 219 و 220 و 1257 قانون مدنی حکم بر الزام تجدیدنظر خواندگان جهت حضور در دفترخانه اسناد رسمی و سپس تنظیم سند رسمی صلح نامه نسبت به سهم الارث خود از دو دانگ مشاع از شش دانگ یک یاب مغازه پلاک ثبتی 27195 فرعی از 6933 مفروز از 1299 فرعی از اصلی واقع در بخش 2 تهران شامل عین و منافع و حقوق کسب و پیشه و کلیه توابع و ملحقات را صادر و اعلام می دارد این رای قطعی است.
رییس شعبه 17 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
صیدی ـ امامی

قاضی:
مداحی , علیرضا صیدی , امامی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 22 - همین که ملکی مطابق قانون در دفتر املاک به ثبت رسید دولت فقط کسی را که ملک به اسم او ثبت شده و یا کسی که ملک مزبور به او منتقل گردیده و این انتقال نیز در دفتر املاک به ثبت رسیده یا اینکه ملک مزبور از مالک رسمی ارثا به او رسیده باشد مالک خواهد شناخت. در مورد ارث هم ملک وقتی در دفتر املاک به اسم وارث ثبت می شود که وراثت و انحصار آن ها محرز و در سهم الارث بین آن ها توافق بوده و یا در صورت اختلاف حکم نهایی در آن باب صادر شده باشد. تبصره - حکم نهایی عبارت از حکمی است که به واسطه ی طی مراحل قانونی و یا به واسطه ی انقضای مدت اعتراض و استیناف و تمیز دعوایی که حکم در آن موضوع صادر شده از دعاوی مختومه محسوب شود.

مشاهده ماده 22 قانون ثبت اسناد و املاک

ماده 46 - ثبت اسناد اختیاری است مگر در موارد ذیل: 1- کلیه ی عقود و معاملات راجع به عین یا منافع املاکی که قبلا در دفتر املاک ثبت شده باشد. 2- کلیه ی معاملات راجع به حقوقی که قبلا در دفتر املاک ثبت شده است.

مشاهده ماده 46 قانون ثبت اسناد و املاک

ماده 48 - سندی که مطابق مواد فوق باید به ثبت برسد و به ثبت نرسیده در هیچ یک از ادارات و محاکم پذیرفته نخواهد شد.

مشاهده ماده 48 قانون ثبت اسناد و املاک

ماده 190 - برای صحت هر معامله شرایط ذیل اساسی است: 1 - قصد طرفین و رضای آن ها. 2 - اهلیت طرفین. 3 - موضوع معین که مورد معامله باشد. 4 - مشروعیت جهت معامله.

مشاهده ماده 190 قانون مدنی

ماده 191 - عقد محقق می شود به قصد انشاء به شرط مقرون بودن به چیزی که دلالت بر قصد کند.

مشاهده ماده 191 قانون مدنی

ماده 219 - عقودی که بر طبق قانون واقع شده باشد بین متعاملین و قائم مقام آن ها لازم الاتباع است مگر این که به رضای طرفین اقاله یا به علت قانونی فسخ شود.

مشاهده ماده 219 قانون مدنی

ماده 220 - عقود نه فقط متعاملین را به اجرای چیزی که در آن تصریح شده است ملزم می نماید بلکه متعاملین به کلیه ی نتایجی هم که به موجب عرف و عادت یا به موجب قانون از عقد حاصل می شود ملزم می باشند.

مشاهده ماده 220 قانون مدنی

ماده 1257 - هرکس مدعی حقی باشد باید آن را اثبات کند و مدعی علیه هر گاه در مقام دفاع مدعی امری شود که محتاج به دلیل باشد اثبات امر برعهده او است.

مشاهده ماده 1257 قانون مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM